AMSTERDAM - Misdaadverslaggever Peter R. De Vries heeft zich enkele maanden geleden bij Ajax-voorzitter Uri Coronel aangeboden voor de functie van directeur.

Dat gebeurde op informele wijze, benadrukte De Vries donderdag in reactie op een bericht in de De Telegraaf waarin wordt gemeld dat hij een sollicitant is.

"Ik behoor niet tot de sollicitanten", schrijft De Vries op zijn website. "Wat wel waar is dat ik in een informeel contact met Coronel hierover een balletje heb opgegooid.

Ajax gaat mij aan het hart en in alle onbescheidenheid meen ik dat ik - met mijn achtergronden en ervaring - kan bijdragen als daar behoefte aan was geweest."

Ervaring

Omdat ervaring in het profvoetbal een absoluut vereiste is voor de functie, zag De Vries vervolgens af van een officiële sollicitatie. Ajax is op zoek naar een permanente opvolger van de in het voorjaar vertrokken Maarten Fontein.

Henri van der Aat is op dit moment de interim-directeur van de Amsterdamse club. De voormalig interim-manager van de Rabo-wielerploeg gaat bij Ajax als zakelijk directeur aan de slag zodra de club een nieuwe algemeen directeur heeft gevonden.

Ingeschakeld

Ajax is niet alleen een sollicitatieprocedure voor de directiefunctie gestart. De vereniging heeft ook headhuntersbureau De Vroedt & Thierry ingeschakeld. Eerder deze week werd bekend dat dit bureau tevergeefs aanklopte bij Ronald Goes.

Deze voormalig Talpa-topman werkte nauw samen met John de Mol, die tot eind 2003 deel uitmaakte van de raad van commisarissen van Ajax. Goes bekleedde leidinggevende functies bij Holland Media Group, SBS Broadcasting, Endemol en Talpa. Hij ambieert voorlopig echter geen directiefunctie bij Ajax.

Molenaar

Voordat Ajax een headhuntersbureau inschakelde, zocht voorzitter Uri Coronel contact met oud-speler Keje Molenaar. De advocaat wilde echter niet meelopen in de sollicitatieprocedure. Hoofdtrainer Marco van Basten sprak bij de clubleiding zijn voorkeur voor Kees Jansma uit.

Ook de perschef van het Nederlands elftal wil niet solliciteren bij Ajax. "Ik heb het ook prima naar mijn zin bij de KNVB en Sport 1", zei Jansma, die naar eigen zeggen nog door geen headhuntersbureau of iemand van Ajax benaderd is.