DEN HAAG - Het stadion van voetbalclub ADO Den Haag is in de zomer zodanig aangepast dat de veiligheid van het gebouw nu 'eredivisiewaardig' is.

Uit een rapport van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement bleek dat het stadion op een aantal punten moest worden verbeterd, bevestigde een woordvoerder van de gemeente woensdag een bericht daarover in het AD.

Burgemeester Jozias van Aartsen stelde het onderzoek in om te kijken of de veiligheid in en om het pas een jaar oude stadion voldoende was voor het nieuwe eredivisieseizoen. De resultaten lieten zien dat er nog werk aan de winkel was.

"De aanbevelingen van het rapport hebben wij omgezet in actiepunten", liet de zegsman weten. Het ging om 33 punten, van kritiek op de infrastructuur tot verbeteringen van de veiligheidsmaatregelen.

Bussluis

Zo had de bussluis een open trap waardoor er kans was dat supporters materiaal doorgaven aan al gefouilleerde personen.

Ook werd de toegangsdeur tot het vak van de supporters van de bezoekende club opengehouden met een touwtje, waardoor de deuren makkelijk af te sluiten waren. Verder was het sanitair niet 'hufterproof' door stenen wasbakken en urinoirs.

"In samenwerking met de gemeente, politie, de club en hulpdiensten is dit allemaal aangepast. Daarnaast heeft ADO op het organisatorische vlak maatregelen ingevoerd", aldus de woordvoerder.

Veiligheidscoördinator

Zo is er nu een ervaren veiligheidscoördinator aangesteld die bij thuiswedstrijden de mensen van de beveiliging centraal aanstuurt.

Daarnaast mogen maximaal tienduizend supporters de eerste twee thuiswedstrijden bijwonen, terwijl er 15.000 mensen in het stadion kunnen. Over een regeling voor de resterende thuiswedstrijden wordt later gesproken.