SAINT-DIZIER - Alessandro Petacchi heeft dinsdag de derde etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De renner van Fassa Bortolo was de sterkste in de massasprint.

Jean-Patrick Nazon veroverde het geel. Een jaar geleden zat hij thuis op de bank. Nazon was niet goed genoeg bevonden voor de Tourselectie van La Française des Jeux en vroeg zich af of het fietsen hem nog wel plezier bood. Bij Jean Delatour, op duistere gronden uitgenodigd voor de Ronde van Frankrijk, kreeg hij een nieuwe kans. Dankzij bonificatieseconden veroverde hij dinsdag in de derde etappe de gele trui.

Ontsnappingen

Ontsnappingen zijn in de eerste Tourweek gedoemd te mislukken. Zoveel ploegen hebben sprinters met pretenties dat wegblijven uit de klauwen van het peloton onmogelijk is. De Fransman Geslin was dinsdag tussen Charleville-Mezières en Saint-Dizier de prooi op wie in de slotfase werd gejaagd. Natuurlijk strandde zijn poging.

Tumultueus

De sprint verliep opnieuw tumultueus. McEwen en Cooke raakten al sprintend in de clinch, waarna de Oostenrijker Haselbacher onderuit ging. Petacchi had nergens last van en klopte de Let Vainsteins en Rabo-Spanjaard Freire, die te laat uit het wiel van Zabel kwam. McEwen, drager van het groen, werd vijfde.

De groene trui geldt als een troost in het Lotto-Domo-kamp, waar voor de derde dag veel werk werd verzet om de Australiër aan zijn eerste ritzege te helpen. "Maandag was eigenlijk de uitgelezen kans, omdat Petacchi gelost was. Die is op dit moment klaarblijkelijk de sterkste", zei ploegleider Marc Sergeant na afloop.

McEwen

Van paniek in de tent wilde de Belg niet spreken. "Onzin, met Robbies zelfvertrouwen is niets mis. Als hij een keer wint, is alles weer in orde. Je hebt als renner nou eenmaal vaker te maken met nederlagen dan met overwinningen."

Nazon

Jean-Patrick Nazon weet er alles van. De 26-jarige Fransman werd maandag in Sedan geklopt door Cooke en miste daardoor de benodigde bonificatieseconden om het geel over te nemen van de Australiër Bradley McGee. Dinsdag verzon hij een ander plan. Om de ritzege bekommerde hij zich niet, wel om de tussensprints die hem alsnog aan het geel konden helpen.

De opzet slaagde; Nazon veroverde 14 seconden en werd daardoor leider in het algemeen klassement. Voor één dag, met de ploegentijdrit in het vooruitzicht, maar de jongere broer van de iets bekendere Damien was er niet minder blij om. "Als Fransman het geel dragen in de honderdjarige Tour, dat is een magisch moment."

Hij had zijn gram gehaald. "Mijn familie en vrienden hebben me door een moeilijke periode gesleept. Ik ben ook blij voor de ploeg." Dat laatste eiste enige verduidelijking. Jean Delatour is een van de kleinere Franse ploegen die bij de verdeling van de wildcards de voorkeur kregen boven topteams als Domina Vacanze (Cipollini) en Lampre (Casagrande).

De wielerwereld sprak schande van zoveel chauvinisme. Lance Armstrong had het in de Dauphiné Libéré nog over een stelletje amateurs. "Iedereen zegt soms domme dingen", reageerde Nazon dinsdag. "Dat zal Lance vandaag ook wel beseffen."