AMSTERDAM (ANP) - Cristian Chivu verruilt Ajax voor AS Roma. De clubs bereikten dinsdag een akkoord over de transfer, op voorwaarde dat de Italianen nog een getekende bankgarantie overleggen. De overgang van de aanvoerder naar Rome is voor Ajax financieel met afstand de grootste transfer uit de clubhistorie. AS Roma meldt op zijn eigen website dat het in drie jaarlijkse termijnen 18 miljoen euro aan Ajax betaalt.

Modem/ Breedband

Chivu, Roemeens international, vertrok dinsdagavond nog naar Italië. Als opvolger voor Chivu wordt de Fransman Julien Escudé van Rennes genoemd. Het broertje van tennisser Nicolas Escudé staat al geruime tijd in de belangstelling van de club uit Amsterdam. Ook Frank de Boer is kandidaat, nu de verdediger bij Barcelona geen nieuw contract heeft gekregen.

Fantastisch mens

Ajax betreurt het vertrek van Chivu. "Er vertrekt een fantastisch mens", aldus algemeen directeur Arie van Eijden. "Ajax wilde het liefst verder met Chivu, maar Cris wilde zelf graag naar AS Roma en dan weet je dat je hem uiteindelijk niet kunt behouden voor onze club."

Trainer Ronald Koeman noemt het 'jammer' dat zijn aanvoerder naar Italië verhuist. "Maar ik vind dat wij hem nu niks in de weg moeten leggen. Hij laat prachtige herinneringen achter. Ajax is druk bezig met de opvolging en ook in die opvolging heb ik het volste vertrouwen."

'Hard'

Chivu zelf wist tot dinsdagmiddag niet waar zijn toekomst lag. Hij ging dan ook gewoon mee met de Ajax-selectie voor een fotosessie. Toen de Roemeen van het akkoord hoorde, lichtte hij zijn teamgenoten in. "Dat was hard voor mij", zei hij voor de microfoon van de NOS. "Het was hard om afscheid te nemen van mijn collega's. Maar ze waren blij voor me. Het is een belangrijke stap voor mij, dat ik in Italië kan gaan voetballen." Naar eigen zeggen tekent de verdediger bij Roma een verbintenis voor vijf jaar.

Ajax en Roma troffen elkaar afgelopen jaargang tweemaal in de tweede ronde van de Champions League. In Rome werd het 1-1, waardoor Ajax zich plaatste voor de kwartfinales. Thuis had Ajax met 2-1 gewonnen.

Debuut

Chivu (22) debuteerde op 30 september 1999 voor Ajax, in het UEFA-cupduel met Dukla Banska Bystrica (3-1-winst). Hij won de landstitel, de Amstel Cup en de Johan Cruijff Schaal in 2002. Hij speelde 107 competitiewedstrijden, waarin hij dertien maal scoorde. In Europees verband speelde Chivu 26 duels, in de Amstel Cup 8. Hij speelde 28 interlands, waarin hij twee doelpunten maakte.