OBERHACHING - Michael Ballack mist de openingsduels van Duitsland tegen het zwakke Liechtenstein (zaterdag) en Finland (woensdag 10 september) in de WK-kwalificatiereeks.

De bijna 32-jarige aanvoerder van 'Die Mannschaft' kampt met een gekneusde en ontstoken linkervoet.

Bondscoach

Bondscoach Joachim Löw hoopte nog dat Ballack volgende week tegen de Finnen zijn 88e interland zou kunnen afwerken, maar de ploegarts moest hem dinsdagavond teleurstellen.

Hij schreef, in navolging van zijn collega van Chelsea, de geroutineerde middenvelder nog ten minste twee weken rust voor.

Ballack

Ballack, die in Oberhaching en passant zijn harde uitval naar teammanager Oliver Bierhoff na de EK-finale bijlegde, raakte op 17 augustus tegen Portsmouth geblesseerd.

Hij zegde prompt af voor de oefenwedstrijd tegen België, maar trad een week later met zijn Engelse club wel weer aan tegen Wigan Athletic. Te vroeg naar bleek. Vooral de geconstateerde peesontsteking is serieus.

Löw zag er vanaf Tim Borowski op te roepen als vervanger. "Onze middenlinie is goed genoeg bezet. Enkele andere spelers kunnen zich nu bewijzen", was zijn motivatie. Eerder op de dag liet hij wel Andreas Hinkel een rentree maken in de Duitse selectie. De verdediger van Celtic meldde zich in plaats van Torsten Frings, die zijn neus heeft gebroken.