NEW YORK - De Russische tennisster Jelena Dementjeva heeft als eerste de halve eindstrijd bereikt van het US Open. De olympisch kampioene van Peking won dinsdag in de kwartfinale van de Zwitserse Patty Schnyder.

Dat kostte de nummer vijf van de plaatsingslijst weinig moeite: 6-2 6-3.

Djokovic

Ook Novak Djokovic heeft dinsdag de kwartfinale bereikt. Tommy Robredo dwong de als derde geplaatste Servische tennisser wel tot een marathonpartij.

De Spanjaard leverde op 2-2 in de vijfde set zijn service in. Dat brak ook zijn weerstand: 4-6 6-2 6-3 5-7 6-3.

Djokovic' volgende tegenstander is de Amerikaan Andy Roddick of de Chileen Fernando Gonzalez.

Dementjeva

Dementjeva boekte haar elfde overwinning op rij. De grandslamtitel in New York, de eerste in haar carrière, zou de Russin zaterdag tevens de eerste plaats op de wereldranglijst opleveren als opvolgster van Ana Ivanovic.

Haar volgende opponente is vrijdag de Servische Jelena Jankovic, de favoriete na de uitschakeling van haar landgenote Ivanovic, of de Oostenrijkse Sybille Bammer.

Dementjeva, in 2004 al eens finaliste op Flushing Meadows, stak er dinsdag in het onderlinge vergelijk met Schnyder duidelijk bovenuit, maar de linkshandige Zwitserse had wel degelijk een belangrijk aandeel in het hoge niveau van de partij.

De 26-jarige Russische faalde echter nimmer op de beslissende momenten. De intocht in de voorlaatste ronde, voor de vierde maal al in New York, betekende voor Dementjeva nog een andere mijlpaal. Ze passeerde de grens van 10 miljoen dollar prijzengeld.