ROTTERDAM - Een nieuw stadion voor Feyenoord is onontbeerlijk, maar als het aan de gemeente Rotterdam ligt, blijft de 'oude' Kuip behouden en krijgt het zelfs een nieuwe functie.

Dat bleek dinsdag tijdens de presentatie van drie modellen voor het toekomstige stadionpark.

Rotterdam wil op Zuid een nieuw stadionpark ontwikkelen. Naast een nieuwe voetbaltempel voor Feyenoord met zo'n 80.000 zitplaatsen, is daar ook ruimte voor onder meer een schaatsbaan, 10.000 parkeerplaatsen en amateursportvelden.

Modellen

De drie modellen moeten in december leiden tot een gebiedsvisie. Een van de ideeën is de nieuwe Kuip op een prominente plek langs de Maas neer te zetten.

"Een idee is dat supporters vanaf het treinstation door de oude Kuip naar het nieuwe stadion kunnen lopen", aldus Jan Geuskens, projectleider voor de ontwikkeling van het stadionpark.

Voorwaarden

Het nieuwe onderkomen van Feyenoord moet aan een aantal voorwaarden voldoen, aldus Geuskens. Zo moeten de 80.000 toeschouwers dicht op het veld zitten. "Om er evenementen te laten plaatsvinden is een afsluitbaar dak nodig en moet het veld naar buiten gerold kunnen worden."

Hij noemt de Allianz Arena, de thuishaven van Bayern München en 1860 München, een goed voorbeeld en een van de meest ultieme moderne stadions.

WK

Het nieuwe stadion moet in elk geval klaar zijn voor de mogelijke WK-voetbalfinale van 2018 in Nederland. "En we houden rekening met de Olympische droom van 2028, dan kunnen we het stadion eenmalig vergroten tot 100.000 zitplaatsen." Overigens is er nog geen ontwerp voor de Kuip van de toekomst.