LAUSANNE - Het paard Rufus van de Braziliaanse ruiter Rodrigo Pessoa is bij een dopingtest na de individuele olympische springfinale van Hongkong positief bevonden.

De overkoepelende organisatie FEI heeft dat maandag laten weten. Het betreft de vijfde hippische dopingzaak van de Spelen.

Ook bij Rufus werd een capsaicin-achtige substantie aangetroffen. Dat gebeurde eerder ook bij de paarden van de Duitser Christian Ahlmann, de Noor Tony Andre Hansen, de Ier Denis Lynch en de Braziliaan Bernardo Alves. Zij werden bestrapt na de landenwedstrijd.

Capsaicin

Capsaicin is een stof die de zenuwen in eerste instantie overgevoelig maakt. Volgens de ruiters is het een onschuldig zalfje, dat slechts ter versoepeling van de spieren wordt gebruikt.

Pessoa is de olympisch kampioen van vier jaar geleden in Athene. Hij kreeg de titel destijds nadat het paard van de Ierse winnaar Cian O'Connor positief was getest.

Bij hippische wedstrijd geldt qua medicatie de nul-grens. Dat betekent dat geen enkel medicijn is toegestaan. In Hongkong viel Pessoa net buiten de medailles. Hij werd vijfde.