JAEN - Imponerend was zijn machtsgreep begin juli in de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk. In Plumelec reed Alejandro Valverde destijds in een sprint bergop naar de ritzege en de bijbehorende gele trui. In de Ronde van Spanje pleegde de kopman van Caisse d'Epargne zijn machtsgreep zondag in de tweede rit.

Na 176 kilometer van Granada naar Jaén - de rit was vanwege een parkoerswijziging 9 kilometer langer dan gepland - moesten de sprinters toezien hoe de klassiekerrenners de ereplaatsen verdeelden.

Valverde finishte met twee seconden voorsprong op de Italianen Davide Rebellin en Alessandro Ballan. De Spanjaard nam dankzij bonificatieseconden de leiderstrui over van de Italiaan Filippo Pozzato die met zijn ploeg Liquigas zaterdag de eerste rit - een ploegentijdrit - had gewonnen. Rabobank eindigde daarin als zevende.

Hoofddoel

Valverde herhaalde, gehuld in de gouden leiderstrui, dat het algemeen klassement niet zijn hoofddoel is in deze editie van de Vuelta.

De man uit Murcia zegt moe te zijn na een zwaar seizoen. "We bekijken het van dag tot dag. Eerst maar eens kijken hoe ik het er woensdag in de tijdrit van af breng."

Rabobank

Liquigas was zaterdag acht seconden sneller dan het Baskische Euskaltel. Rabobank, met de in een grote ronde debuterende Robert Gesink, moest dertien tellen toegeven. De Nederlandse equipe bleef daarmee verrassend Astana met topfavoriet Alberto Contador voor.

Contador is naar de Vuelta gekomen met als doel de eerste Spanjaard te worden die alle drie de grote ronden heeft gewonnen. Vorig jaar won hij de Ronde van Frankrijk, dit jaar de Ronde van Italië. In de Tour was zijn ploeg Astana niet welkom wegens dopingschandalen in de voorgaande jaren.

Tevreden

Ploegleider Erik Dekker van Rabobank was tevreden met het resultaat en opgelucht dat zijn renners op de door oliesporen glad geworden wegen heel de finish hadden bereikt.

"De wegen waren spekglad van de olie. Andere ploegen hebben dan ook met valpartijen te maken gekregen, maar dat is ons gelukkig bespaard gebleven", aldus Dekker, die zondag zag dat zijn sprinter Oscar Freire zich niet met de strijd om de ritzege bemoeide. De Spanjaard heeft last van een verkoudheid.