MISANO - Valentino Rossi is dit seizoen op jacht naar meer records. Zondag won de Italiaanse motorcoureur zijn zesde Grand Prix in de MotoGP-klasse van dit seizoen. Het was zijn 68e GP-zege in de belangrijkste klasse van de wegracerij.

Daarmee evenaarde de 29-jarige Rossi, die in 1996 in de 125cc-klasse begon, het record van zijn illustere landgenoot Giacomo Agostini. Het was tevens de zevenhonderdste Italiaanse zege in de historie van het Grand Prix-circuit.

Rossi, met wereldtitels in alle klassen een icoon in de motorsport, profiteerde zondag op het circuit van Misano in de Grote Prijs van San Marino maximaal van een foutje bij wereldkampioen Casey Stoner. De Australiër begon de race voor de zevende keer op rij vanaf pole.

Inschattingsfout

Alleen zijn landgenoot Mick Doohan deed dat in 1997 beter met twaalf poleposities achter elkaar. Stoner reed keurig op kop toen hij in de zesde ronde een inschattingsfout maakte en zichzelf uitschakelde voor de dagzege en de WK-punten.

Vanaf dat moment had Rossi vrij spel. De Italiaan met de meeste podiumplaatsen in de geschiedenis van de motorsport tekende voor zijn zesde zege van dit seizoen. Voor het eerst in zijn loopbaan won hij op Misano. Met 75 punten voorsprong op Stoner kan zijn achtste wereldtitel hem amper nog ontgaan. Er staan nog vijf races op het programma.

Glimlach

Rossi gaf na de race aan dat Agostini hem vooraf nog succes had gewenst. "Ik constateerde de dagen voorafgaand aan de race dat Agostini een beetje ongelukkig was, maar zondag zag ik hem glimlachen. Hij kwam me groeten en wenste me succes", gaf de flamboyante Italiaan na zijn zege aan.

Rossi gaf toe dat hij in eerste instantie het tempo vooraan niet aankon. De Italiaan werd gepasseerd door Dani Pedrosa, die na de start van de zesde naar de tweede plaats achter Stoner oprukte.

Tijd

"Ik verloor veel tijd", zei Rossi. "Ik zag vervolgens Stoner vallen en ben toen mijn eigen race gaan rijden. Het resultaat mag er zijn."

In de 250cc-klasse deed de Italiaan Marco Simoncelli ondanks zijn zesde plaats goede zaken voor de wereldtitel. Zijn Finse concurrent Mika Kallio viel uit. Simoncelli heeft nu 26 punten voorsprong op Kallio. De winst ging naar de Spaanse wegracer Alvaro Bautista, die nu derde staat in het WK-klassement met 27 punten achterstand.

Titelstrijd

De titelstrijd in de 125cc-klasse is weer helemaal open. De Hongaarse titelverdediger Gabor Talmacsi won, terwijl WK-leider Mike di Meglio ten valkwam. Talmacsi finishte de Brit Bradley Smith en de Italiaan Simone Corsi.

De Nederlander Hugo van den Berg eindigde als 24e. Di Meglio leidt nog wel met 186 punten. Corsi volgt op 28 punten, Talmacsi op 39.