ALMELO - Feyenoord en de nieuwe trainer Gertjan Verbeek beleven vooralsnog weinig plezier aan elkaar. Ook het competitiedebuut van de stoere coach met de Rotterdamse ploeg liep zondag in Almelo niet goed af. Heracles, de club waar Verbeek als speler en trainer actief was, zegevierde in de openingswedstrijd verdiend met 3-1.

Breekpunt in de wedstrijd was de rode kaart voor Feyenoorder Jonathan de Guzman in de dertigste minuut. Met tien man moesten de Rotterdammers een vroeg verkregen voorsprong en de controle over de wedstrijd prijsgeven. De Guzman mist door zijn domme actie vrijwel zeker de komende thuisduels met FC Volendam en Ajax.

Verbeek begon twee maanden geleden vol bravoure en vertrouwen aan zijn karwei bij Feyenoord. De oud-bokser sprak uitvoerig over aanvallend voetbal, over een dominante speelwijze en over fysieke en mentale (kracht)training. Verbeek, een bekwame klusser, zou het in de Kuip wel even gaan maken. Met een ingrijpende verbouwing van onder meer de kleedkamers, het spelershome en de fitnessruimte, zette hij de Rotterdamse volksclub in de zomer al aardig naar zijn hand.

Oefenperiode

Met het voetbal en de resultaten wilde het in de oefenperiode evenwel niet erg vlotten. Feyenoord eindigde onder meer als laatste in het eigen jubileumtoernooi, verloor beschamend van amateurclub Barendrecht (1-2) en was vorige week kansloos in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (0-2).

Bovendien maakte de medische staf van de Rotterdammers overuren. Het regende blessures in De Kuip, al dan niet een gevolg van de flinke aanpak van Verbeek.

Blessures

In Almelo miste Feyenoord liefst negen potentiële basisspelers: Makaay, Hofland, Lucius, Hofs, Tomasson, El Ahmadi, Vlaar, Slory en Vincken. De lange blessurelijst leidde in Almelo tot een gelegenheidselftal, dat in het eerste half uur helemaal niet zo slecht speelde.

Feyenoord had dankzij een rake kopbal van André Bahia, uit een vrije trap van Giovanni van Bronckhorst, in de eerste minuut een vliegende start: 0-1.

De Guzman

De brigade van Verbeek kwam daarna nauwelijks in de problemen. Het betere Feyenoord verzuimde evenwel snel de tweede treffer te maken. In de 30e minuut veranderde het beeld van de wedstrijd volledig.

Spelmaker De Guzman, die niet goed in de wedstrijd zat, sloeg tegenstander Kwame Quansah in een duel neer. Op advies van grensrechter Jantinus Meints stuurde arbiter Roelof Luinge de onbezonnen Feyenoorder van het veld.

Machteloos

Met tien man maakte de Rotterdamse ploeg vooral aanvallend een machteloze indruk. Ook verdedigend leek Feyenoord uit balans. Heracles voelde de toenemende kwetsbaarheid bij de tegenstander goed aan. Uit een van de vele aanvalsgolven tikte Darl Douglas in de 38e minuut ongehinderd de bal in, 1-1.

De tweede helft was voor het Feyenoord een ware overlevingstocht. De gehavende Rotterdammers kwamen amper nog aan aanvallen toe. Alleen oudgediende Michael Mols was nog even gevaarlijk. Het frisse Heracles daarentegen dwong legio kansen af. Sebastiaan Steur en Ragnar Klavan waren evenwel niet trefzeker.

Na een uur strafte Klavan alsnog dramatisch uitverdedigen bij Georgino Wijnaldum af, 2-1. Heracles was daarna dichter bij 3-1 dan Feyenoord bij 2-2. Het was uiteindelijk invaller Karim Bridji die het enerverende duel in de extra tijd besliste, 3-1.