ALKMAAR - AZ is zondag direct tegen de eerste nederlaag in de nieuwe competitie aangelopen. In eigen huis verloor de ploeg van Louis van Gaal van de nummer drie van afgelopen seizoen, NAC Breda: 1-2.

Matthew Amoah maakte beide doelpunten voor NAC, de club van de nieuwe trainer Robert Maaskant. Mounir El Hamdaoui scoorde voor AZ.

Stijn Schaars miste een kwartier voor tijd bij een stand van 1-2 een strafschop namens de Alkmaarders.

Wissel

AZ-trainer Louis van Gaal moest vijf minuten voor het begin van de competitiewedstrijd tegen NAC Breda nog een wissel in zijn elftal doorvoeren. De Alkmaarders kwamen er namelijk op het laatste moment achter dat Nick van der Velden nog een schorsing had openstaan.

"Het getuigt niet van een professionele organisatie dat ik vijf minuten voor de wedstrijd mijn ploeg nog moet veranderen", zei Van Gaal na afloop. Van der Velden had de schorsing vorig seizoen opgelopen in dienst van FC Dordrecht.

Lens

De middenvelder werd in de basis vervangen door Jeremain Lens. "Deze week had ik nog gevraagd of er spelers geschorst waren. De organisatie heeft vandaag uiteindelijk gedaan wat ik vroeg, namelijk het nakijken van die lijst. Dat is jammer, maar het had geen consequenties voor ons spel", constateerde Van Gaal.

ADO

Het naar de eredivisie gepromoveerde ADO Den Haag is de competitie goed begonnen. De Hagenaars wonnen zondag op het Kasteel met 5-2 van Sparta. Sparta kwam al vroeg op 1-0 door Joshua John, maar ADO kwam nog in de eerste helft op 1-3 door Csaba Horvath, Yuri Cornelisse (strafschop) en Richard Knopper. In de tweede helft maakten de Hagenaars het zichzelf even moeilijk na een rode kaart van Aleksander Rankovic.

Meteen daarna scoorde Sparta 2-3 door Yuri Rose. Knopper en Fabio Caracciolo beslisten het duel: 2-5.

Heerenveen

FC Volendam heeft zondag de rentree in de eredivisie niet kunnen opluisteren met een goed resultaat. De ploeg, die vorig seizoen kampioen in de eerste divisie was geworden, verloor op eigen veld met 3-2 van SC Heerenveen.

Kort voor de rust opende Christian Grindheim met een fraai afstandsschot de score namens de bezoekers uit Friesland. Halverwege de tweede helft bracht Volendammer Jack Tuyp de stand in evenwicht, maar drie minuten later en kort voor tijd beslisten achtereenvolgens Tarik Elyounoussi en Danijel Pranjic de matige wedstrijd.

In blessuretijd maakte Jack Tuyp met zijn tweede treffer ng de 3-2.