KERKRADE - Roda JC en FC Twente hebben zaterdagavond in het Parkstad Limburg Stadion de kans laten liggen om het seizoen met een zege te beginnen: 1-1.

Beide teams kregen verschillende uitgelezen mogelijkheden, maar slechts Eljero Elia (0-1) en Roda-invaller Andres Oper (1-1) wisten te scoren.

Beide teams hadden voor rust de grootste moeite tot goed opgezette aanvallen te komen. Zowel Roda JC als FC Twente speelde gegroepeerd en maakte de ruimtes klein. Het leidde tot veel risicoloze breedtepasses of balverlies.

Gat

Twee keer vond FC Twente een gat in de Kerkraadse defensie, maar Romano Denneboom (op de voet van doelman Bram Castro) en Stein Huysegems (naast) slaagden er niet in om de Tukkers op voorsprong te zetten.

Het grootste gevaar van de thuisclub kwam uit een vrije trap van Davy de Fauw, doelman Nikolaj Michailov stompte de bal echter weg. Roda JC begon furieus aan de tweede helft.

Het resulteerde meteen in een grote kans voor Yulu Matondo, na een blunder van Edson Braafheid, maar hij schoot naast. Terwijl de Limburgse aanhang zich opmaakte voor een stormloop, sloeg FC Twente toe.

Castro pareerde het schot van Blaise N'Kufo nog, maar de bal belandde voor de voeten van de geheel vrijstaande Eljero Elia, die geen moeite had met het buitenkansje: 0-1.

Risico

De achterstand noopte Roda JC om meer risico's te nemen en een versnelling hoger te gaan spelen. De ploeg van trainer Raymond Atteveld leek daarvoor al snel te worden beloond, maar weer Matondo miste van dichtbij een dot van een kans. Hij schoof de bal eenvoudig in de voeten van Michailov.

FC Twente bleef kalm en leek twintig minuten voor tijd via N'Kufo en Huysegems de genadeklap uit te delen. Doelman Castro en de onderkant van de lat redden Roda JC echter.

De thuisclub bleef hopen op een puntje en zette in de slotfase nog een keer aan. Roda JC had een fout van verdediger Douglas nodig om langszij te komen. Invaller Andres Oper profiteerde optimaal: 1-1.

NEC

NEC heeft de oostelijke derby tegen De Graafschap gewonnen. In de Nijmeegse Goffert werd het 1-0 door een doelpunt van invaller Rutger Worm in de 77e minuut.

Direct daarna kreeg de matchwinner de rode kaart van scheidsrechter Richard Lieveld. Hij had al een gele kaart en trok na zijn treffer zijn shirt uit. Tweede geel en dus rood.

Vijf minuten voor tijd maakte Mark Otten 2-0. De zege van NEC was meer dan verdiend. De Graafschap kreeg zeven keer de gele kaart te zien.