LONDEN - Robin van Persie heeft zijn waarde voor Arsenal weer eens bewezen. De Nederlander had, drie dagen na zijn wervelend optreden tegen FC Twente, met twee treffers een groot aandeel in de 3-0-zege op Newcastle United.

Arsenal, die zaterdag als enige van de vier grote clubs in actie kwam, stijgt door de zege naar de voorlopige tweede plaats.

Van Persie benutte na ruim een kwartier een strafschop nadat Charles N'Zogbia een pass van Emmanuel Adebayor met zijn hand beroerde.

Adebayor

Het was weer Adebayor die Van Persie vlak voor rust bij de tweede treffer met een hakballetje in scoringspositie zette. Denilson maakte in de 59e minuut de 3-0 compleet.

Newcastle United, tot zaterdag nog ongeslagen, had het aan doelman Shay Given te danken dat er niet meer doelpunten vielen.

Joey Barton

Trainer Kevin Keegan liet de net uit de gevangenis ontslagen Joey Barton tien minuten invallen. Die deed zijn reputatie eer aan en ontsierde zijn rentree met een opstootje met Samir Nasri.

Portsmouth en Wigan Athletic boekten hun eerste zege. Portsmouth won uit bij Everton met 3-0, mede door twee treffers van Jermain Defoe. Wigan Athletic, met Mario Melchiot in de basis, haalde met 5-0 uit bij Hull City.

Hull-speler Samuel Ricketts opende onbedoeld de score voor Wigan met een eigen doelpunt. De Egyptische international Amr Zaki nam twee doelpunten voor zijn rekening.

Blackburn

Blackburn Rovers zakte van de derde naar de negende plaats door de 4-1-nederlaag bij West Ham United. Na een ruststand van 2-1 had Jason Roberts de bezoekers langszij kunnen brengen, maar de maker van het eerste en enige Blackburn-doelpunt miste vanaf elf meter.

Craig Bellamy en Carlton Cole voerden de productie in de 90e minuut nog op tot 4-1. André Ooijer speelde de hele wedstrijd bij Blackburn.

Middlesbrough

Middlesbrough ontsnapte bij Stoke City aan puntenverlies. De ploeg van Gareth Southgate leek in de eerste helft een eenvoudige avond tegemoet te gaan. Stoke-middenvelder Amdy Faye kreeg al in de 36e minuut een rode kaart, oud-Heerenveenspeler Afonso Alves scoorde nog geen twee minuten later: 1-0.

Daarna vergat Middlesbrough door te drukken en maakte het vooral zichzelf moeilijk. Middenvelder Stewart Downing miste twintig minuten na rust een strafschop en nog geen tien minuten later schoot Justin Hoyte in eigen doel: 1-1.

De Turkse international van 'Boro', Tuncay Sanli, redde vijf minuten voor tijd het gezicht van Middlesbrough door de 2-1 binnen te schieten.