TILBURG - Ajax is zaterdagavond slecht aan het nieuwe seizoen begonnen. De Amsterdamse ploeg verloor voor het eerst in tien jaar een uitwedstrijd in de competitie bij Willem II: 2-1.

Van Basten gunde drie van de vijf aanwinsten een basisplaats. Miralem Sulejmani, de aanvaller van 16 miljoen euro, vormde met Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez het aanvalstrio van Ajax.

Evander Sno verving de geblesseerde Gabri op het middenveld, dat verder bestond uit Rasmus Lindgren en Urby Emanuelson. Oleguer acteerde met Bruno Silva, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en doelman Maarten Stekelenburg in de defensie.

Aissati

Dario Cvitianich en Ismail Aissati, de overige twee nieuwelingen bij Ajax, begonnen op de bank. De laatstgenoemde van PSV overgekomen speler maakte geen deel uit van de basisformatie omdat Van Basten zijn ploeg zonder aanvallende middenvelder liet spelen.

Doelman Maikel Aerts van de thuisploeg beleefde voor rust slechts drie benauwde momenten. Hij redde in de 22e minuut bekwaam op een schot van Huntelaar en had in de 42e minuut geluk dat Suarez in vrijstaande positie naast schoot.

Sulejmani

Dat Ajax toch op met een voorsprong begon aan de tweede helft, was te danken aan een prachtige actie van Sulejmani. De Serviër knalde de bal in de 23e minuut met zijn linkervoet in de bovenhoek: 0-1.

Ajax verspeelde de voorsprong vlak na rust, toen Willem II de eerste doelkans tot de gelijkmaker promoveerde. Frank Demouge was na een hoekschop van Said Boutahar eerder bij de bal dan Vermaelen en passeerde doelman Stekelenburg met het hoofd: 1-1.

Akgün

Willem II kwam in de 65e minuut op voorsprong nadat de ervaren Oleguer tot twee keer toe er niet in slaagde de bal weg te trappen. Mehmet Akgün profiteerde dankbaar en liet Stekelenburg voor de tweede keer kansloos: 1-2.

Trainer Van Basten reageerde direct en wijzigde zijn ploeg op drie plaatsen. Cvitanich mocht Sulejmani aflossen. Hij wisselde ook Emanuelson voor de andere middenvelder Jeffrey Sarpong.

Van der Wiel

Verdediger Gregory van der Wiel verving rechtsback Silva. Van Basten hield de aanvallende middenvelders Aissati en Siem de Jong echter op de bank.

Ajax ging ook niet aanvallender voetballen door de wissels. Slechts Suarez was nog een keer dichtbij de gelijkmaker. Doelman Aerts stelde de zege voor zijn ploeg echter met een fraaie ingreep veilig.

Alsof het leed bij Ajax al niet groot genoeg was, kreeg Sno in de slotfase nog de rode kaart. Scheidsrechter Pieter Vink dacht dat de middenvelder Akgün met een elleboog velde.