HOCHFÜGEN - Linus Gerdemann heeft zaterdag de koninginnenrit van de Ronde van Duitsland gewonnen. De Duitse renner van Columbia finishte als eerste op de 1463 meter hoge top van skistation Hochfügen, na 178 kilometer vanuit Kitzbühel.

Gerdemann had zestien seconden voorsprong op zijn Zweedse teamgenoot Thomas Lövkvist. De Sloveen Janez Brajkovic werd met zeventien seconden achterstand derde. Rabo-talent Bauke Mollema finishte knap als zesde op vijftig seconden van de ritwinnaar.

De 25-jarige Gerdemann nam de leiding in het klassement over van de Australiër Brett Lancaster, die vrijdag de proloog won.

Super

Ploegleider Frans Maassen was zeer te spreken over het optreden van Mollema. "Het was super wat Bauke heeft laten zien. We hadden er al op gehoopt, want hij was de laatste tijd al sterk bezig'', aldus Maassen, die de Rus Denis Mentsjov al in de eerste etappe zag afstappen.

"Denis heeft een lang seizoen gedraaid en hij gaf voor de ronde al aan dat het beste er wel af was. Maar we hadden alle renners nodig omdat we dit weekeinde in vier verschillende koersen uitkomen. Daarom moest hij mee naar Duitsland. Nu mag hij gaan rusten.''

Vierde overwinning

Voor Gerdemann, die dit voorjaar in Tirreno-Adriatico kuit- en scheenbeen brak, was het toch al de vierde overwinning van het seizoen. Hij kwam terug in competitie eind juli in de Ronde van Saksen, die hij meteen als zevende afsloot.

Vervolgens schreef hij tijdrit en eindzege in de Ronde van de Ain op zijn naam en vorige week won hij in Italië nog de Coppa Agostoni.