KITZBÜHEL - De Australische wielrenner Brett Lancaster heeft vrijdag de proloog van de Ronde van Duitsland gewonnen.

De renner van Milram won in het Oostenrijkse skioord Kitzbühel de tijdrit over 3,6 kilometer in 3.59. De Zweed Gustav Larsson werd tweede, voor de Duitser Gerald Ciolek.

Het tijdsverschil tussen Lancaster en Larsson was slechts weer te geven in tienden van een seconde. Ciolek eindigde twee seconden achter de winnaar. Albert Timmer van Skil-Shimano, beste Nederlander in de uitslag, werd als negentiende geklasseerd, op zes tellen van Lancaster.

Peking

De Australiër, in 2004 olympisch kampioen op de teamachtervolging, won in 2005 al eens de proloog van de Ronde van Italië. In Peking mocht hij zijn olympische titel niet verdedigen, omdat hij volgens de Australische teamleiding te vermoeid was na zijn deelname aan de Ronde van Frankrijk.

Wel reed hij de individuele olympische achtervolging. "Dankzij die baanrace was ik optimaal voorbereid op dit bochtige parkoers", zei de 28-jarige winnaar. "Het liep perfect vandaag."

Bergen

Zaterdag draagt Lancaster de leiderstrui in de bergen, niet zijn favoriete terrein. De ProTour-koers blijft zaterdag in Oostenrijk, waar de lokale favoriet Bernhard Kohl zich mag uitleven in de bergen.

Kohl verraste in de Tour met de derde plaats en de winst van de bergtrui. Behalve Kohl zijn ook de Duitser Linus Gerdemann en Jens Voigt favorieten voor de eindzege. Voigt kan de eerste renner worden die de Ronde van Duitsland drie keer wint.