AMSTERDAM - In België staat Wesley Sonck bekend als een mondige jongen. Zijn oud-voorzitter bij Racing Genk, Jos Vaessen, noemde hem om die reden zelfs een halve Nederlander. De nieuwe aankoop van Ajax moest zelf wel lachen om die vergelijking. "Laat ik me eerst maar eens in de eerste elf knokken. Ik moet niet meteen te hoog van de toren blazen." De opmerking kwam hem op gegrinnik van de aanwezige Belgische pers te staan.

Modem/ Breedband

Sonck vervulde bij Genk jarenlang een voortrekkersrol. De welbespraakte Belg was de aanvoerder zonder aanvoerdersband. "Ik houd ervan om een spelersgroep op sleeptouw te nemen. Ajax heeft me intensief gescout, dus ze zullen die kwaliteit ook wel van me kennen. Maar bij Genk was ik een van de 'patrons'. Hier moet ik weer op nul beginnen."

De aanvalsleider van de Rode Duivels is zeer content met zijn overgang. "Voor mij is het een enorme stap voorwaarts. Ik heb met Genk Champions League gespeeld en dat smaakte naar meer. In België volgen we het Nederlandse voetbal op de voet. Ik weet dat ze voetballend sterk zijn. Ik ken de gezichten. Ik denk dat ik een heel goede keuze heb gemaakt."

Sonck krijgt bij Ajax het rugnummer 19. "Daar zit in ieder geval een negen in", grapte trainer Ronald Koeman. "Het is aan hem om volgend seizoen die 1 die ervoor staat weg te spelen." De oefenmeester noemde de overgang van Sonck een mooie opsteker. "Een compliment aan de club dat ze in deze moeilijke tijd de transfer hebben afgerond. Sonck stond al jaren heel hoog op het verlanglijstje bij Ajax. Ik ben blij dat hij er nu is."