MEAUX/GRESSY - De Rabobank-ploeg is na de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk kopman Levi Leipheimer en Marc Lotz al kwijt. De Amerikaan was zondag betrokken bij een massale valpartij en liep daarbij een fractuurtje aan het zitbot in zijn linkerbil op. Lotz hield aan de val onder andere een gescheurde oogkas over.

Vooral de opgave van Leipheimer is een enorme tegenvaller voor Rabobank. De Amerikaan werd anderhalf jaar geleden aangetrokken als troef voor de Tour. Vorig jaar werd hij achtste, dit jaar werd een hogere klassering van hem verwacht. "Dit is een enorme aderlating", reageerde ploegleider Theo de Rooij geschrokken in het hotel in Gressy. Zijn ploeg is onthoofd. "We starten woensdag in de ploegentijdrit met zeven man. Dat is dramatisch."

Klassement

Eigenlijk doet de ploegentijdrit er niet meer toe. Rabobank heeft geen belangen meer in het klassement en moet de komende drie weken gaan jagen op dagsuccessen. "We hebben gelukkig nog wel renners die iets kunnen betekenen in de Tour."

Vooral de Spanjaard Oscar Freire zal nu de druk voelen een rit voor de Raboploeg te winnen. Michael Boogerd, teleurgesteld over zo veel tegenslag, herhaalde zijn woorden van voor de Tour: "Ik rijd hier niet voor het klassement. Dat verandert nu opeens niet." Boogerd mikt op succes in de wereldbeker en hoopt pas inde laatste week van de Tour topfit te zijn.

Oogkas

Leipheimer en Lotz bleven zondag ter observatie in het ziekenhuis. Lotz hield aan de val behalve een gebroken bodemplaat van de linkeroogkas ook een fractuur in de linker kraakbeenboog en een gescheurd linker traanbuisje over en zal na terugkeer in Nederland in Amersfoort nog nader onderzoek moeten ondergaan.

De Rooij

Voor Theo de Rooij was de opgave van twee van zijn renners een zware klap, erger nog dan het uitvallen van Bram de Groot en Grischa Niermann twee jaar geleden. "Dit is waarschijnlijk de grootste domper voor de ploeg in al die jaren Tour. En laten we de Passage du Gois in 1999 (waar Michael Boogerd het uitzicht op een goed klassement verloor) niet vergeten. Dat was ook dramatisch."

De Rooij keek nog verder terug. In 1994 verloor hij als ploegleider van Histor Wilfried Nelissen. De Belgische sprinter klapte in volle vaart op een fotograferende agent. "De hele ploeg was rond hem gebouwd." Zoals nu Leipheimer nadrukkelijk de spil was van de ploeg.