AMSTERDAM - De kans is groot dat - net als in het voetbal - stewards hun intrede gaan doen in het veldrijden. De Belgische wielerbond zal naar verwachting op het WK in Zolder (2 en 3 februari) stewards inzetten om de renners voor opdringerig en 'lastig' publiek te beschermen. Aanleiding vormt de vuistslag die Richard Groenendaal op 30 december uitdeelde toen een toeschouwer hem beledigde.

Het WK zal in ieder geval niet op een zwaarbewapend fort gaan lijken. Het inzetten van honderden stewards sluit Jean Bollen, voorzitter van de sportcommissie van de KBWB, uit. "Hier en daar een mannetje op cruciale plaatsen", vertelt Bollen in De Standaard.

Het gebruik van extra dranghekken heeft volgens Bollen weinig zin. "Toeschouwers die de wedstrijd willen saboteren houd je niet tegen met een hek", aldus de voorzitter. "We mogen het probleem niet op de spits drijven. Zelfs in het slechtste geval gaat het om een hele kleine groep. Ik ben ervan overtuigd dat de echte supporters die zelf zullen terechtwijzen. Een vorm van sociale correctie."

De Belgische Wielerbond (KBWB) behandelde woensdag het incident met Groenendaal tijdens de superprestige-veldrit in het Belgische Diegem. De bond legde de Nederlander een boete van € 180 euro op, verdere sancties bleven uit.

Even werd gevreesd voor een schorsing waardoor Groenendaal het WK in Zolder zou moeten missen. "De commissarissen pasten de regels correct toe. Ze sloten Groenendaal uit wegens handtastelijkheden jegens een toeschouwer. Ze gaven hem een extra boete omdat hij niet direct inging op hun bevel om de wedstrijd te verlaten. Daarmee is de zaak voor ons gesloten. We vinden het niet nodig om bij de UCI op een schorsing aan te dringen", legt

Beledigingen

De Nederlander krijgt tijdens wedstrijden op Belgisch grondgebied regelmatig beledigingen naar zijn hoofd geslingerd. Zondag 30 december verloor de Groenendaal - mede door zijn ongelukkige rijden - zijn zelfbeheersing en deelde hij een toeschouwer een klap uit.

/SPORTGroenendaal wil bescherming na vuistslag-incident