MEAUX - Alessandro Petacchi heeft zondag de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Fassa Bortolo was in Meaux de sterkste in de massaspurt. De Italiaan bleef na 168 kilometer, tussen Montgeron en Meaux, Robbie McEwen en Erik Zabel voor.

In de slotfase deed zich nog een zware valpartij voor. Daarbij was ook de Australiër Bradley McGee, drager van de gele trui, betrokken. Aangezien de crash in de laatste kilometer gebeurde, verloor McGee geen tijd en draagt hij ook maandag de leiderstrui.

Bolletjestrui

Zijn teamgenoot Christophe Mengin uit Frankrijk, die met twee landgenoten lange tijd in de aanval was, kwam op twee heuvels als eerste boven en kreeg daarom de bolletjestrui om zijn schouders.

Mengin ontsnapte in de beginfase van de eerste rit, Montgeron-Meaux, samen met twee landgenoten uit het peloton. Vorig jaar droeg de renner van Fdjeux.com negen dagen de bolletjestrui.

Rabobank-ploeg is twee renners kwijt

De Rabobank-ploeg is na de eerste etappe kopman Levi Leipheimer en Marc Lotz al kwijt. De Amerikaan was zondag betrokken bij een valpartij en brak daarbij het zitbot in zijn linkerbil. Lotz hield aan de val een gescheurde oogkas over.

Vooral de opgave van Leipheimer is een enorme tegenvaller voor Rabobank. De Amerikaan werd anderhalf jaar geleden aangetrokken als troef voor de Tour. Vorig jaar werd hij achtste, dit jaar werd een hogere klassering van hem verwacht.

De Fransman Jimmy Casper wordt onderzocht wegens nekklachten, terwijl de Italiaan Fabio Baldato wordt behandeld aan beide knieën en zijn rechterhand.

Hamilton moet Tour verlaten

Tyler Hamilton heeft bij de val zijn linker sleutelbeen gebroken. Hamilton, die rijdt voor het Deense CSC, was één van de kandidaten voor het podium in Parijs. Doktoren spraken van een ongecompliceerde breuk. Hamilton, die vorig jaar de Ronde van Italië uitreed met eenzelfde blessure, zal de Tour moeten verlaten.