LONDEN - Roger Federer heeft zondag het grastoernooi van Wimbledon gewonnen. Hij versloeg Mark Philippoussis in de finale.

De Zwitser schreef de eerste set op zijn naam met 7-6, de tweede met 6-2 en de laatste opnieuw met 7-6.

Hoe het spookte in het hoofd van de eerste Zwitserse triomfator op Wimbledon was na afloop te zien. Federer zat eerst op zijn stoel te huilen en even later weer bij zijn dankwoord aan zijn supporters. Met de trofee in de armen en 800.000 euro rijker werd hij weer mens.

Perfect

Met het racket in de hand speelde hij buitenaards tennis. Alles deed hij perfect: serveren, retourneren, volleren, camoufleren en executeren. "De laatste wedstrijden waren veruit de beste die ik in mijn leven speelde", vond hij na de logische uitspraak: "Een droom is uitgekomen. Als jongen heb ik altijd geroepen: die beker ga ik halen. Die moet ik hebben."

Vijf jaar geleden won Roger Federer het juniorentoernooi van Wimbledon. Zijn talent was al veel eerder vastgesteld. Als kleine jongen speelde hij al tennis waar monden van verbazing bij openvielen. Het talent uit Bottmingen bij Basel ging naar het Zwitserse nationale tenniscentrum in Lausanne, het Franstalige gedeelte. Federer kreeg daar een uitstekende opleiding. Erg gelukkig was hij er niet. Hij sprak en verstond geen Frans en werd vaak gepest.

Paniekgevoelens

Het temperamentvolle supertalent voelde zich vaak niet lekker in de tenniswedstrijden. Hij raakte meer dan eens onderhevig aan paniekgevoelens. Presteren onder druk was tot dit jaar uitermate moeilijk voor hem. En druk kwam op zijn schouders te liggen. Zeker na zijn triomf op Wimbledon op Pete Sampras twee jaar geleden, waarmee hij een einde maakte aan de heerschappij van de Amerikaan op het heilige gras met zeven titels.

Vorig jaar hoorde hij tot de favorieten, maar al in de eerste ronde verloor hij van de 18-jarige Kroaat Mario Ancic nadat hij een trainingspartijtje flink had verloren van de Brit Tim Henman. Tot dit jaar was Roger Federer vooral zijn eigen tegenstander.

Volwassen

Wat hem ook afremde was de dood van zijn Zuid-Afrikaanse coach Peter Carter bij een auto-ongeluk. Carter begeleidde Federer vanaf zijn prilste jeugd. De Zweed Peter Lundgren werkte vooral op mentaal vlak met Federer, die wereldwijd werd aangezien als de volgende grote kampioen. Op 21-jarige leeftijd maakte hij hem volwassen.

Het kwam al tot uiting in vier toernooizeges en een ongeslagen status in de Daviscup (ook in Arnhem tegen Nederland). Federer haalde de titels op in Marseille (indoor), Dubai (hardcourt), München (gravel) en Halle (gras). De triomfen toonden zijn veelzijdigheid én zijn vorm. Vier zeges was net zoveel als in vier eerdere profjaren bij elkaar.

Afgekoeld

Op Wimbledon was het heethoofd afgekoeld, mentaal ijzersterk en tennistechnisch weergaloos goed. Hij gaf onderweg alleen een set af tegen de Amerikaan Mardy Fish. In de vierde ronde overkwam hij ook een rugblessure. De eerste plaats op de wereldranglijst, in navolging van zijn landgenote Martina Hingis bij de vrouwen in de jaren negentig, is een kwestie van tijd.

"Dit is mooiste toernooi voor mij. Ik ben trots dat ik mijn beste tennis heb gebracht in de belangrijkste partijen. Het is fantastisch om een deel van de geschiedenis van Wimbledon te zijn."