LONDEN - Tennisser Todd Woodbridge schreef zaterdag met zijn achtste dubbeltitel op Wimbledon geschiedenis. De Australiër trad in de voetsporen van de Britse broers Hugh en Reggie Doherty die tussen 1897 en 1905 ook acht keer het dubbelspel op het Engelse grastoernooi wonnen.

Woodbridge was zaterdag met de Zweed Jonas Björkman in de finale van het mannendubbel te sterk voor het als eerste geplaatste koppel Mahesh Bhupathi en Max Mirnyi uit India en Wit-Rusland: 3-6 6-3 7-6 -3.

Het was zijn tweede zege op Wimbledon met Björkman. Met zijn oude maatje Mark Woodforde was hij zes keer de sterkste. Rasdubbelaar Woodbridge won in het totaal veertien Grand Slam-titels. Woodbridge gaat op jacht naar het record van Tom Okker. De Nederlander won 78 dubbeltitels op onoverdekte banen.

John McEnroe kwam tot een totaal van 77 overwinningen. Woodbridge staat nu derde met 76 zege's.

Clijsters en Sugiyama winnen vrouwendubbel

Kim Clijsters en Ai Sugiyama hebben op Wimbledon het dubbelspel bij de vrouwen op hun naam geschreven. De Belgische en de Japanse, als tweede geplaatst in Londen, waren in de finale met twee keer 6-4 te sterk voor het als eerste geplaatste koppel Virginia Ruano Pascual (Spa) en Paola Suarez (Arg).

De eindstrijd van vandaag was een heruitgave van de finale van Roland Garros. Ook toen wonnen Clijsters en Sugiyama. Vooraf verdedigde de Belgische nog haar keuze om naast het enkelspel, waarin ze de halve finales bereikte, ook te dubbelen.

"Is het dan ideaal om de hele dag thuis te zitten in de sofa?", stelde Clijsters. "Op een Grand Slam heb je zoveel tijd dat het geen kwaad kan. Het is bovendien goed voor mijn smashes en volleys. Ik blijf de twee combineren. Ik wil met Sugiyama de Masters halen."

Zondag was overigens wederom een bijzonder succesvolle dag voor het Belgische tennis. De zeventienjarige Kirsten Flipkens toonde zich de sterkste bij het meisjestoernooi. De nummer 522 op de WTA-wereldranglijst was met 6-4, 3-6, 6-3 te sterk voor de Russische Anna Tchakvetadze, die Michaella Krajicek in de derde ronde had geklopt.