PARIJS - De proloog van de negentigste editie van de Tour de France is zaterdagavond in Parijs gewonnen door de Australiër Bradley McGee. De renner uit de ploeg FdJeux.com legde het traject van 6,5 kilometer af in zeven minuten en 26,16 seconden.

McGee bleef in de straten van de Franse hoofdstad de Brit David Millar achthonderdste van een seconde voor. De Spanjaard Haimar Zubeldia eindigde op de derde plaats. De Amerikaanse favoriet Lance Armstrong, die als laatste van start ging in het geel, moest het doen met de zevende plaats.

Beste Nederlander was Servais Knaven op de 56e plaats, Michael Boogerd was 63e.

Droom

Vooraf noemde McGee het winnen van de proloog al de droom der dromen. En het lukte hem. Zonder speciale voorbereiding, maar op een parkoers dat hem op het lijf was geschreven, reed de Australiër in vloeiende stijl naar het geel.

Biertje

Daarvoor was wel enige tegenslag bij concurrent David Millar nodig. De Brit, proloogwinnaar in 2000, kreeg kort voor de streep problemen met zijn ketting en miste op achthonderdste van een seconde het geel. "Jammer voor David", klonk het welgemeend uit de mond van McGee. "Ik had hem de gele trui gegund, zoals hij die mij ook zal gunnen. Hij krijgt een biertje van me na de Tour."

De Spanjaard Zubeldia verraste met de derde tijd, op de kop af dezelfde als die van de Duitser Ullrich. Lance Armstrong, op jacht naar zijn vijfde Tourzege, werd zevende.

Druk

McGee was al in het bezit van drie bronzen olympische medailles, een wereldtitel achtervolging en won vorig jaar bovendien een rit in de Tour. "Maar dit is het hoogste wat ik in mijn loopbaan heb bereikt." De proloog was voor hem meer dan een kwestie van de pedalen laten draaien. "Je doet het met je benen, maar zeker ook met je hoofd. Het gaat er vooral om dat je je zenuwen in bedwang houdt. Er lag veel druk op me."

Zijn voorbereiding bestond uit de Dauphiné Libéré en de Ronde van Zwitserland, tweeëneenhalve week op rij in koers met ritwinst in de Zwitserse tiendaagse. "Ik heb me niet speciaal op de proloog voorbereid, dit programma was een idee van Marc Madiot." De ploegleider van fdjeux.com mag bepalen of zijn team de trui de komende dagen zal verdedigen. Als het aan McGee ligt, gebeurt dat.

Motivatie

Woensdag in de ploegentijdrit wil hij in het geel vertrekken. "Misschien is dat een extra motivatie voor onze ploeg. De afgelopen jaren waren we op dat onderdeel niet bijster succesvol."

Ketting

David Millar, die tweede werd, kon na afloop zijn boosheid niet verstoppen. In de laatste kilometer liep zijn ketting eraf. Hij verloor de zege met achthonderdste van een seconde aan McGee.

"Dit kan niet waar zijn", stamelde de 26-jarige Brit na de race. "Ik moest de ketting er met een vinger weer opleggen. Ik ben teleurgesteld, kapot. In de laatste bocht gaat het mis. Ik kan het niet geloven."

Millar won de proloog van de Tour de France in 2000. In 2001 kwam hij ten val, vorig jaar was hij vijfde. "Ik gun het Bradley wel, maar ik ben toch boos. Na mijn val in 2001 heb ik leren accepteren dat zaken in een seconde kunnen veranderen. Maar het is hard op deze manier te moeten verliezen. Gelukkig zijn er nog drie weken om dit goed te maken."