LONDEN - Het ontbreken van een vijandbeeld maakt de tennisduels tussen de Williams Sisters meestal tot een bedroevend matige vertoning. Zelfs als het finales van grandslams betreft. Als dan ook nog eens een van de twee geblesseerd is, blijft er van het theoretische topduel weinig over.

Venus Williams nam zaterdag blessures aan buikspieren en hamstrings mee naar de finale van Wimbledon, voor de zesde Sister Act op het hoogste niveau. Serena Williams speelde haar slechtste partij van de zeven in het toernooi, maar zegevierde desondanks: -6 6-4 6-2. De fitte jongste prolongeerde haar Wimbledontitel en scoorde 5-1 in de grandslamfinales tegen elkaar.

'Ik kon niet wegblijven'

Bij de 21-jarige kampioene kon na het winnende punt geen lachje af. Bij 23-jarige vice-kampioene wel. Venus was blij verlost te zijn van de pijnlijke slagenwisselingen. Ze vertelde dat zij eigenlijk niet had kunnen spelen. "Het publiek wilde een finale zien, ik kon niet wegblijven."

Haar zuster, wetend van de fysieke ellende, speelde de wedstrijd aanvankelijk zonder interesse. Ze leek totaal niet voorbereid op een topduel, kwam op achterstand en had een tijd nodig om concentratie en spel te hervinden. Na de verloren eerste set door overdreven medelijden, ging zij serveren en harder slaan.

Comfortabel

"Ik dacht, dzjee, dit is Wimbledon. Wie weet wanneer ik ooit weer een kans zal hebben. Ik vond dat ik alleen nog maar oog voor de bal moest hebben." Ondanks overdreven veel onnodige fouten kruiste zij comfortabel naar de finish en de grootste schaal.

Serena Williams veroverde in Londen haar zesde grandslam. Zij heeft nu twee Wimbledons naast twee US Opens, een Roland Garros en een Australian Open. De sterke atlete is haar elegantere zus nu ruim voorbij. Venus Williams bleef staan op vier grandslams: twee US Opens en twee Wimbledons. Venus is wel nog de heersende olympisch kampioene.

Verbeteren

Serena Williams kondigde aan opnieuw hard aan de slag te gaan. "Ik wil weten wat ik nog niet goed heb gedaan. Die punten wil ik graag verbeteren. Voorlopig ben ik nog niet aan het einde van mijn tennisloopbaan. Het is namelijk geweldig om een kampioene te zijn."