PEKING - Zwemmer Maarten van der Weijden is donderdag olympisch kampioen geworden op de 10 kilometer. De Nederlander hield in Peking de Brit David Davies (zilver) en de Duitser Thomas Lurz (brons) net achter zich.

Van der Weijden (27) tikte aan na 1.51.51,6. In de zinderende eindsprint koos de Nederlander de linkerkant van de baan, waar zijn concurrenten Davies en Lurz over rechts naar de aantikplaten koersten.

De langeafstandszwemmer pakte eerder dit jaar bij de wereldkampioenschappen in Sevilla goud op de 25 kilometer en brons op de 5 kilometer. Op de 10 kilometer werd Van der Weijden vierde.

Van der Weijden bezorgde Nederland het vijfde goud in Peking. Hij heeft Nederland een plek winst bezorgd op de medaillespiegel. Oranje staat nu elfde, met vijf keer goud, vijf keer zilver en vier bronzen medailles.

Ongelooflijk

Van der Weijden deed de wereld en zichzelf verbaasd staan op de 10 kilometer. "Ongelooflijk. Ik ben gewoon olympisch kampioen!", was zijn reactie na het opvissen van het goud op de roeibaan.

De lange specialist, befaamd om zijn eindsprint, had stiekem al wel bedacht wat hij zou doen als hij de titel zou pakken. "Gillen, schreeuwen! Maar toen het zover was, was ik het vergeten."

Het eerste olympisch kampioenschap op dit zware nummer was de kroon op zijn werk, na leukemie te hebben overwonnen. "Dat maakt het extra bijzonder. Het bewijst dat je ook na zo'n ziekte goud kunt winnen."

ZIE OOK:

Van den Hoogenband euforisch
Met Van der Weijden hield niemand rekening
Wouda is 'supertrots' op Van der Weijden
Olympische droom Van der Weijden in vervulling
Van der Weijden bedankt donateurs

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl

Goud Van der Weijden