PARIJS - Aan de vooravond van zijn vijfde Tourzege wil Lance Armstrong van nog geen vijfde Tourzege weten. "Vervelend als mensen nu al vragen hoe ik dat ga vieren",vertelde de Amerikaan donderdag in het Parc des Expositions van Parijs, dat twee dagen voor het begin van de 100-jarige Ronde van Frankrijk de Tourvolgers ontvangt.

Armstrong was er voor zijn traditionele perspraatje. En uiteraard sprak hij weer van geduchte concurrenten - Simoni, Hamilton, Beloki, Ullrich - en predikte hij voorzichtigheid. "Iedereen kan de Tour winnen. Nou ja, een paar renners toch?"

Zijn laatste optreden in Frankrijk, in de Dauphiné Libéré, was indrukwekkend. Zoals hij de afgelopen jaren in de Tour amper een zwak moment vertoonde. Armstrong gaat vrijwel zeker toetreden tot een illuster rijtje Tourhelden, maar heeft in tegenstelling tot voorgangers als Merckx en Indurain nooit de liefde van het Franse volk veroverd.

Respect

"Misschien moet ik van nationaliteit veranderen", suggereerde hij donderdag tegenover de massaal uitgerukte media. Dat was een grapje, maar Armstrong begrijpt niet waarom hij zo weinig respect krijgt van het Franse volk dat hem vorig jaar in het hooggebergte zo onheus bejegende. "Ik kom vanuit een ander werelddeel helemaal naar Frankrijk omdat ik van deze wedstrijd houd. Ik sta hier perfect voorbereid en supergemotiveerd aan de start. Dat is toch een compliment aan dit land."

Armstrong verklaart immer zijn liefde voor de Tour, zo ook donderdag: "Ik ken geen zwaarder sportevenement ter wereld. Deze race heeft alles: moeilijkheden, plezier, spanning, zelfs de dood, zoals ik ooit van dichtbij ervaren heb. Desondanks ken ik geen betere manier om de maand juli door te brengen."

Privé-problemen

Armstrong kende dit voorjaar privé-problemen. Hij leefde tijdelijk gescheiden van vrouw Kristin en zijn drie kinderen. Het paar zou inmiddels weer bij elkaar zijn. "Het leven is zonder meer gecompliceerder dan vroeger", erkende hij. Of de problemen invloed hebben op zijn prestaties, wist Armstrong niet. "In de voorbereiding naar de Tour is dat niet gebleken. Ik weet niet of dat de komende weken anders zal zijn."

Armstrong start waarschijnlijk niet in het geel, zoals hij dat vorig jaar in Luxemburg ook al weigerde. "Die trui moet je verdienen, hopelijk kan ik 'm zaterdagavond aantrekken", blikte hij vooruit naar de proloog, zaterdag nabij de Eiffeltoren.

Dat hij de trui over drieëneenhalve week op de Champs-Elysées draagt, lijkt geen uitgemaakte zaak. "Voor jullie misschien wel. Ik denk dat het spannender wordt dan ooit. Ik word ouder en niet meer beter."