LONDEN - Op Wimbledon komt het zaterdag tot de zesde 'Sister Act' van de dames Williams: Venus versus Serena. Het wordt de tweede in de eindstrijd van Wimbledon. De zusters ontdeden zich donderdag in de halve finales van België. Serena won van de Waalse Justine Henin 6-3 6-2. Venus versloeg in de avonduren de Vlaamse Kim Clijsters: 4-6 6-3 6-1.

In de vijf voorgaande finales van de grandslams heeft de oudste Venus (23) slechts één keer van de jongste Serena (21) gewonnen, bij de eerste gelegenheid de US Open in New York 2001. De laatste vier waren alle voor Serena: Roland Garros 2002, Wimbledon 2002, US Open 2002 en Australian Open 2003. Overigens heeft Venus nog een voorsprong op Serena in Wimbledontitels: 2 (2000 en 2001) tegen 1 (2002).

De Williams Sisters revancheerden donderdag hun mindere optreden onlangs in Parijs. Venus verloor in de vierde ronde van de Russin Vera Zvonareva en Serena liet zich verschalken door de latere winnares Justine Henin in de halve finale.

Henin

Justine Henin ging donderdag door de gehaktmolen van Serena. De Waalse kwam onmiddellijk op een achterstand van 0-4, kwam nog tot -4 terug op vechtlust, maar kon de aanhoudende kogelregen niet meer belopen: 3-6 2-6. De winnares zei in deze wedstrijd alleen maar oog voor de bal te hebben gehad. "Ik zit in de finale. Super."

Clijsters

Venus had geluk. Zij verloor de eerste set met 4-6 van de snelle Kim Clijsters, mede door een een blessure in de buik, waar zij veel last van had. Een regenbui, de zoveelste de laatste dagen op Wimbledon, redde haar. In de kleedkamer was zij een half uur lang de weg kwijt. Serena kwam bij haar op bezoek en ook haar moeder Oracene.

"Je moet bidden, Venus, dan komt het goed", adviseerde Mama Oracene. Venus Williams deed het, kwam kalm de baan op toen het weer droog was en gunde Kim Clijsters daarna nog maar vier games: -3 en 6-1. "Ik ben mijn moeder erg dankbaar", juichte Venus.