LONDEN - Voor het tweede jaar op rij is Sjeng Schalken in de kwartfinales van Wimbledon blijven steken. Hij was kansloos tegen de Zwitser Roger Federer. Toch ging Sjeng Schalken als een 'happy man' naar huis. "Federer is de beste tennisser", zei de Limburger, "ik hoop dat hij Wimbledon wint".

Sjeng Schalken was geen partij voor de 21-jarige Zwitser die triomfeerde in 6-3 6-4 6-4 in 1 uur 38 minuten en al helemaal niet met een hinderlijke voetblessure. De kapot getrapte linkervoet hinderde hem danig, maar hij wilde het euvel niet als excuus aanvoeren voor de nederlaag. "Ook als ik topfit was geweest, had ik geen kans gemaakt."

Federer benutte zijn eerste wedstrijdpunt. Schalken speelde met een injectie om de pijn in zijn geblesseerde voet te verlichten. "Dat was verschrikkelijk pijnlijk", vertelde hij later, "ze zetten die naald recht in het vlees. Ik had zo'n pijn, dat doe ik nooit van zijn leven meer. Het duurde wel vijftien seconden eer de verdoving werkte."

Anderhalf been

"Die injectie werkte precies tweeëneenhalve game. Daarna speel je met anderhalf been tegen een sterke tegenstander. Het was oneerlijke strijd die ik terecht verloor. Ik kon niet goed lopen en ben op een gegeven moment wat onverschilliger gaan spelen in de hoop dat hij toch zijn concentratie zou verliezen", legde Schalken zich neer bij de nederlaag.

Na de uitschakeling wist Schalken dat hij tien dagen vrijaf zou hebben. Hij zal ze nemen en pas weer hervatten in het Amerikaanse hardcourtcircuit op snelle vloeren, te beginnen in Indianapolis op juli. Een happy end hoopt hij te vinden in de US Open, waar hij vorig jaar halvefinalist was.

'Happy man'

"Vooralsnog haal ik er dit jaar weer alles uit wat mogelijk is. Ik ben een happy man. Een paar jaar geleden waren dertig, veertig tennissers beter dan ik. Nu is het nog maar een handjevol. Roger Federer vind ik van aparte klasse."

Federer komt in de halve eindstrijd uit tegen de Amerikaan Andy Roddick. Die rekende in drie sets af met de Zweed Jonas Björkman (6-4 6-2 6-4). Tot grote teleurstelling van het Britse tennispubliek verdween ook Tim Henman uit het toernooi. Hij verloor in de kwartfinale over twee dagen van Sebastien Grosjean. De Fransman stuit in de halve eindstrijd op de Australiër Mark Philippoussis, die de woensdag afgebroken partij tegen de Duitser Alexander Popp in de vijfde set tot een goed einde bracht.

Nike

De zaakwaarnemers van Schalken onderhandelen in deze periode over een nieuw contract met kleding- en schoeiselfabrikant Nike. "Ik hoop dat Nike mij nog wil hebben", vertelde Schalken. "Het is een moeilijke tijd en er zit niet zoveel geld in het tennis." Schalken hoopt binnenkort een positief bericht te ontvangen.