PEKING - Twee dagen na de dramatische uitschakeling van de Holland Vier sijpelen er steeds meer signalen door dat loshangend wier de Nederlandse goudhaantjes 'gewurgd' heeft.

"Ze hebben ons een oor aangenaaid", stelde coach Mark Emke resoluut. Naar nu blijkt hebben de Chinezen in de nacht van dinsdag op woensdag het wier gemaaid om de groei tegen te gaan. Vervolgens zijn talloze restanten van die waterplanten in het water gaan dwarrelen.

Seconden

Aangezien elke oneffenheid aan de boot tijd kost, is het voor kenners duidelijk dat 'meeliftend' wier een groot verschil kan maken. "Bij een race over twee kilometer spreken we dan over seconden", zei teammanager Gwen Bakker.

Probleem

Daarmee legde ze meteen een verband tussen de rondzwervende plantjes en de uitschakeling van de Holland Vier. De internationale roeifederatie FISA onderkende overigens het probleem en deed er woensdag - na de race van de Oranje-roeiers - alles aan om het water zo schoon mogelijk te krijgen.

Circa tweehonderd Chinezen doken 's nachts het water in om wier te verzamelen. Daar had de Holland Vier echter niks meer aan.

Klacht

Wel diende Bakker vrijdag alsnog een officiële klacht bij de FISA in over het wier. Dat gebeurde nadat zowel Sjoerd Hamburger als het koppel Kirsten van der Kolk/Marit van Eupen bij de start wier hadden zien ronddrijven.

Ex-roeier Henk Jan Zwolle, lid van een technische commissie bij de FISA, meldde op de website van zijn roeivereniging Viking dat "een paar grassprieten van 30 centimeter achter het roer al gauw 3 seconden per kilometer kan kosten".

Bewijs

Alhoewel er steeds meer berichten naar buiten komen die de 'wier-affaire' bevestigen, kan nooit onomstotelijk worden bewezen dat die planten inderdaad de ondergang van de Holland Vier hebben ingeleid. De boot is na afloop gecontroleerd, maar daarbij werden geen onregelmatigheden ontdekt.

"Niet vreemd ook", betoogde Bakker. "Want de finish wordt gemarkeerd met een lijn van bubbeltjes, die ontstaan uit een lange slang met gaten. Als je daar overheen gaat, valt het eraf."

Klachten

Overigens hebben meerdere landen een klacht ingediend over het loshangende wier. Resultaten terugdraaien is uiteraard geen optie. Ze willen met die klachten er vooral voor zorgen dat er tijdens de finales van zaterdag en zondag wél eerlijke omstandigheden zijn.

Dobber

"Verliezen hoort gewoon bij de sport", sprak Matthijs Vellenga na afloop van de B-finale. "Maar ruim zes tellen verliezen op een ploeg die je normaal met twee seconden verslaat, dat klopt gewoon niet. Zaterdag zal ik nog wel een zware dobber hebben, wanneer ik het podium zie. Je weet dat er dan één equipe staat, die daar eigenlijk niet hoort."

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl