QINGDAO - De zeilploeg van stuurvrouw Mandy Mulder heeft zich vrijdag in een vroegtijdig stadium verzekerd van zilver in de olympische Ynglingklasse.

Het Nederlandse drietal, met Annemieke Bes en Merel Witteveen als bemanning, kan zaterdag in de afsluitende medalrace op de Gele Zee niet lager meer eindigen dan de tweede plaats.

De achterstand op de Britse koplopers Ayton/Webb/Wilson bedraagt slechts één punt.

Wind

Door een gebrek aan wind bleven alle olympische boten en zeilplanken vrijdag lang aan de kant. Uiteindelijk trok de wind alsnog aan en bij een stevige bries kon in de Yngling alsnog de achtste race worden gevaren.

Daarin eindigden Mulder en co nipt op de eerste plaats, na de hele wedstrijd aan kop te hebben gelegen.

Britse rivalen

De voorsprong op de Franse nummer twee bedroeg slechts één seconde. De Britse rivalen Ayton/Webb/Wilson kwamen als vijfde over de finish en behielden daarmee net de koppositie in het klassement. Door het overschrijden van de tijdslimiet bleef het vrijdag bij die ene race.

De Nederlandse opdracht voor de medalrace, met de eerste tien boten en dubbele punten, is duidelijk: indien het succesvolle Oranje-trio in de finale vóór de Britse concurrenten eindigt, is het goud voor Nederland.

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl