ZEIST - Vitesse mag ook komend seizoen uitkomen in de eredivisie. De beroepscommissie licentiezaken van de KNVB heeft de voetbalclub uit Arnhem alsnog een licentie verleend. FC Den Bosch speelt het komend seizoen eveneens betaald voetbal. Volgens de bond heeft Den Bosch "middels extra zekerheden een sluitende liquiditeitsbegroting" ingediend.

Vitesse kreeg op het laatste moment steun van een anonieme geldschieter, die zich voor het gat op de begroting garant heeft gesteld. Volgens bestuurslid Jan Snellenburg gaat het om een bedrag van bijna twee miljoen euro.

Gemeente

De beroepscommissie van de KNVB heeft in haar beslissing ook het positieve gemeenteraadsbesluit van de gemeente Arnhem laten meewegen, dat op 12 juni akkoord ging met een reddingsplan voor de noodlijdende club.

Snellenburg was zeer opgelucht en blij na het goede nieuws uit Zeist. "Het heeft lang geduurd. Ik had er wel vertrouwen in dat we aan alle voorwaarden konden voldoen. Er was soms wel even twijfel, maar ik kon me geen voetbal in Nederland zonder Vitesse voorstellen."

Extra garantie

Vitesse heeft woensdag nog wel een fax met aanvullende informatie naar de KNVB moeten sturen. Daarnaast wilde de bond nog een extra garantie van de tien miljoen euro van de gemeente omdat het reddingsplan van de club nog altijd niet in werking is gesteld. Snellenburg: "Er is nog wat onduidelijkheid over de uitvoering, maar het is zeker dat het reddingsplan doorgaat. Alle partijen zullen er ongetwijfeld uitkomen."

Het stadion Gelredome is bijvoorbeeld nog niet verkocht aan de gemeente. "Maar het is logisch dat het Gelredome dit zo goed mogelijk wil doen. Beide partijen zitten nog niet op één lijn, maar ik reken erop dat ook dit goed afloopt."

Papieren

Vitesse was als laatste club in afwachting van een definitieve licentie. Excelsior en AGOVV hebben het papiertje ook nog niet in huis, maar bij die twee clubs spelen geen geldkwesties. AGOVV moet het stadion aanpassen en Excelsior heeft van de KNVB meer tijd gekregen om de begroting in te dienen, nadat de club was gedegradeerd.