PRAAG - Vancouver krijgt de Olympische Winterspelen in 2010. Het IOC-congres verkoos woensdagmiddag in Praag de derde stad van Canada boven Pyeongchang (Zuid-Korea) en Salzburg (Oostenrijk). IOC-voorzitter Jacques Rogge sprak de verlossende woorden voor Vancouver, dat gold als de favoriet. Salzburg, de Oostenrijkse wintersportplaats bij uitstek, was reeds in de eerste ronde afgevallen.

Vancouver genoot tussen de regels door de lichte voorkeur van de evaluatiecommissie van het IOC, waarin onder anderen kroonprins Willem Alexander zitting had. Het bidbook ("Sea to Sky", van berg tot oceaan) was mede gebaseerd op het na-olympische traject. Geen enkele investering zou verspilde energie zijn.

IJskoningin

In 2010 zullen voor het eerst sinds 1988 weer Olympische Spelen worden gehouden in Canada. Destijds viel de eer, ook in de winter, te beurt aan Calgary. Yvonne van Gennip groeide met drie keer goud uit tot de ijskoningin van het schaatsen.

In 2001 verloor Toronto de strijd om de Olympische Spelen van op de historische IOC-sessie van Moskou. Peking wered gekozen. Dat was op het congres waar Samaranch plaatsmaakte voor Rogge. Tot nu toe werden op Canadees grondgebied daardoor slechts één keer Zomerspelen gehouden. Dat was in 1976 in Montreal.

Nederlanders

Drie Nederlanders namen deel aan de verkiezing in de Tsjechische hoofdstad. Naast de kroonprins waren dat Anton Geesink en Els van Breda-Vriesman. Afgevaardigde Hein Verbruggen ontbrak. De voorzitter van de internationale wielerunie (UCI) had andere verplichtingen.

In Praag was geen sprake van grote overmacht van Vancouver. Het verschil in de beslissende ronde van slechts drie stemmen, 56 tegen . In de eerste ronde had Pyeongchang zelfs een meerderheid 51-40. Salzburg kreeg in die fase zestien stemmen. Daarvan gingen er in de beslissende ronde de meeste naar het Canadese kamp.

Euforie

Ongeveer 10.000 wintersportfans hadden zich verzameld in een ijshockeyhal in Vancouver. Daar brak na het bekend worden van de uitslag een euforische stemming uit. In Praag was premier Jean Chretien realistisch: "Het heeft erom gespannen. Ik vond het zenuwslopend. Nu garandeer ik echter iedereen dat het prachtige Spelen worden."