BAAL - Richard Groenendaal heeft de wielrenunie KNWU ingeschakeld in een poging een betere beveiliging tijdens de wereldkampioenschappen veldrijden in Zolder te krijgen. De Brabander vreest scheldpartijen van de Belgen.

"Ik heb de KNWU gevraagd of zij er bij de UCI op willen aandringen de veiligheid voor de renners te verbeteren. De toeschouwers moeten ons niet kunnen aanraken, anders weet ik niet of ik daar wel wil starten", vertelt Groenendaal.

De Nederlands kampioen besloot hiertoe na de langdurige scheldkanonnades bij de Superprestigeveldrit in Diegem. Groenendaal is regelmatig mikpunt van de Belgische aanhangers. Hij kon zich dit keer niet bedwingen en gaf een van de toeschouwers een klap. De jury haalde hem uit de wedstrijd en legde hem twee boetes op.

Hoewel Groenendaal zijn actie niet wil goed praten, kreeg hij van zijn collega's veel begrip voor zijn actie. "Van alle kanten krijg ik te horen dat ze achter me staan. Ik heb begrepen dat Mario de Clercq zelfs een actie wil opzetten als ik nog een schorsing krijg opgelegd, maar ik geloof niet dat het zover gaat komen."

Groenendaal maakte twee dagen na de klap op nieuwjaarsdag in Baal opnieuw zijn opwachting in België in de Grote Prijs Sven Nijs. Hij kreeg tijdens de wedstrijd opvallend veel steun van het Belgische publiek. "Na het incident is iedereen misschien een beetje wakker geschud. De sociale controle is denk ik verbeterd. Ik heb ook geprobeerd goed te rijden en dat hebben ze gewaardeerd."

Ook Nijs merkte dat er in zijn dorp veel aanmoedigingen voor zijn Nederlandse ploeggenoot waren. "Ik ben daar heel erg blij om. Richard verdient niet anders. Hij moet de gelegenheid krijgen om zijn werk te doen", stelde de Belg.

Revanche

Groenendaal was in Baal uit op sportieve revanche. Evanals in Diegem meldde hij zich, evenals Gerben de Knegt, lange tijd van voren. In het laatste kwartier moest de inwoner van Sint Michielsgestel echter passen. Als gevolg van een val vorige maand heeft hij nog steeds last van een stijve nek.

De Clercq

"Vooral in de bochten had ik daar last van. Bovendien ging ik het voelen dat het lang geleden is dat ik een cross fatsoenlijk heb uitgereden." In de slotfase leek Nijs in zijn eigen koers afstand van zijn medevluchters te hebben genomen, maar Mario de Clercq vond toch weer aansluiting bij zijn jonge landgenoot.

De routinier reed in de laatste ronde weg bij Nijs. "Ik wilde even laten zien dat ik op een zwaar parkoers een wedstrijd kan winnen", aldus een getergde De Clercq.

"Na mijn wereldbekerzege in mijn eigen Wortegem-Petegem werd er net iets te veel achter mijn rug gekletst. Het traject zou te gemakkelijk zijn geweest. Ik zou de overwinning cadeau hebben gekregen. Ik wist dat ik dit vroeg of laat zou rechtzetten."

Voor Nijs was het de eerste nederlaag in zijn eigen wedstrijd. ,,Wellicht heb ik door een val in het begin van de wedstrijd te veel krachten verspeeld. Maar ik wil me hierachter niet verschuilen. De beste heeft vandaag gewonnen.''