TIANJIN- De Nederlandse voetbalploeg wacht bij de Olympische Spelen in China nog altijd op de eerste overwinning. Ook de tweede groepswedstrijd zondag tegen de Amerikanen in Tianjin eindigde in een gelijkspel: 2-2.

Invaller Gerald Sibon voorkwam in de extra speeltijd een pijnlijke nederlaag voor Oranje. De routinier van Heerenveen knalde raak uit een vrije trap en hield daarme zijn ploeg in de race voor een plaats bij de laatste acht.

De omstandigheden in het opnieuw vrijwel volle Olympic Centre Stadium waren een stuk aangenamer dan donderdag tegen Nigeria (0-0). De temperatuur en de luchtvochtigheid waren lang niet zo hoog als tijdens de tropische openingswedstrijd waarbij veel spelers van Oranje veel last hadden van de klamme hitte.

Plensbui

Een enorme plensbui in Tianjin vlak voor de wedstrijd zorgde zondag eveneens voor extra afkoeling. Een lekker briesje deed de rest.

Het elftal van De Haan zag er eveneens aanmerkelijk anders uit. Roy Makaay, nog niet helemaal fit na zijn voetblessure tegen Nigeria, en Calvin Jong-A-Pin (gepasseerd) ontbraken in het basisteam. Evander Sno zat de eerste wedstrijd uit van een schorsing voor twee duels na zijn rode kaart tegen Nigeria.

Aanvallend

Met Roy Beerens als rechterspits, Urby Emanuelson als linksback en Otman Bakkal op het middenveld zag Nederland er op papier opvallend aanvallend uit.

Het begin van Oranje zag er ook nog veelbelovend uit. Met name Beerens maakte een goede indruk. Nederland kwam na een hoopgevend kwartier op voorsprong. Jonathan de Guzman, minder dominant dan tegen Nigeria, zette voor waarna Babel in tweede instantie doel trof, 1-0.

Freddy Adu

Oranje kon het offensief niet volhouden. Nederland zakte weg, waardoor de simpele Amerikaanse ploeg het initiatief kon overnemen. De meeste dreiging ging uit van Freddy Adu, die in zijn jonge tienerjaren nog de nieuwe Pele werd genoemd. Zijn dribbels waren sterk, zijn afronding leek nergens op.

Na de rust kregen beide ploegen snel een grote scoringskans. Hedwiges Maduro deponeerde een vrije kopkans in het zijnet, doelman Kenneth Vermeer hield met een fraaie redding Brian McBride van scoren af.

Betrouwbaar

De doelman van Ajax toonde zich in de eerste helft bij twee afstandschoten ook al een betrouwbare kracht. Hij was in de 55e minuut even aangeslagen nadat Maurice Edu op zijn voet was gaan staan. De Amerikaan kwam er met geel genadig af.

Puur op kracht, maar ook op kwaliteit, bracht Sacha Kljestan uit een slim passje van Adu de gelijkmaker op zijn naam. De koppies van het opnieuw vermoeide Oranje gingen naar beneden.

Na het doelpunt van invaller Altidore leek Nederland verloren. Het was Sibon, samen ingebracht met Makaay in de slotfase, die het olympische vuur voor de voetballers brandend hield.

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl