PEKING - De Nederlandse zwemsters hebben zich zaterdag bij de Olympische Spelen met de vierde tijd gekwalificeerd voor de finale van de 4x100 meter vrij.

Ranomi Kromowidjojo, Hinkelien Schreuder, Femke Heemskerk en Manon van Rooijen finishten in 3.37,61. China ging met 3.36,78 als snelste door.

Schreuder en Van Rooijen zetten met respectievelijk 55,31 en 54,31 de langzaamste splittijden neer in de series. Zij moeten zondag in de finale plaatsmaken voor Marleen Veldhuis en Inge Dekker.

Goud

Nederland, wereldrecordhouder op de 4x100 meter vrij, geldt als een van de medaillekandidaten. "We liggen op koers voor goud", stelde technisch directeur Jacco Verhaeren na de voorrondes vast.

"Vandaag waren de vrouwen gedeeltelijk niet en gedeeltelijk wel goed. Ik ga ervan uit dat ze zondag allemaal goed zijn en dan hebben we zeker een kans."

Van Valkengoed

Thijs van Valkengoed heeft zich zaterdag bij de Olymische Spelen niet geplaatst voor de halve finales van de 100 meter schoolslag.

De zwemmer uit Lelystad strandde in de series met een 26e tijd van 1.01,32. Hij bleef hiermee een tiende boven zijn Nederlands record.

Ziek

Van Valkengoed was tijdens de voorbereiding een aantal dagen ziek. Hij reisde daarom later dan de Nederlandse ploeg naar Peking.

De Noor Alexander Dale Oen scherpte op de 100 meter schoolslag zijn eigen Europees record aan. Met 59,41 was hij 0,35 seconden sneller dan in maart bij het EK in Eindhoven.

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl