PEKING - Samuel Sanchez heeft zaterdag in Peking de olympische titel op de weg veroverd.

De Nederlander Robert Gesink eindigde bij zijn olympische debuut op de tiende plaats.

Sanchez bleek in de beslissende sprint bij een van de meest karakteristieke en bijzondere plekken van China - de Muur - net iets beter dan Rebellin en Cancellara.

De laatste was via een indrukwekkende inhaalrace bij het bord met de laatste kilometer aangesloten bij Sanchez, Rebellin en Andy Schleck, net als in de Tour de France de smaakmaker van de olympische wegwedstrijd.

Schleck

De Luxemburger, in de Tour bij de Deense CSC-ploeg de grootste steunpilaar van de uiteindelijke winnaar Carlos Sastre, viel toen de koers in de laatste twee plaatselijke ronden bij de Muur echt op gang was gekomen als eerste aan.

Dat deed de CSC-coureur vervolgens nog een aantal keren in de 'moordende' hitte. Hij minimaliseerde een grote groep vedetten - inclusief Robert Gesink - tot vijf.

Bettini

Slachtoffers waren onder anderen de Italiaanse titelverdediger Paolo Bettini en de Spanjaard Alejandro Valverde.

Ook Gesink miste na een voortreffelijke koers uiteindelijk net de macht om helemaal vooraan mee te sluipen. "Ik kwam gewoon net iets te kort."

Cancellera

Schleck hield na al zijn inspanningen in eerste instantie twee vluchtgezellen over, maar in de slotfase nam Cancellera de eerder geloste Australiër Michael Rogers en Aleksander Kolobnev alsnog op sleeptouw naar de kopgroep.

De Zwitser miste de macht direct over iedereen heen te gaan, waardoor de sprint de beslissing moest brengen. Sanchez, dit jaar de nummer zeven uit de Tour, was daarin de snelste.

Gesink

Robert Gesink was na de olympische wegwedstrijd een tevreden man. "Het was een slagveld, met een geweldige finale. Ik ben tevreden, ik denk dat ik het maximale resultaat heb behaald."

De renner van de Rabobankploeg kon niet aanklampen op het moment dat de Australiër Michael Rogers een demarrage inzette.

"Dat was net teveel voor me. Ik kwam bergop tekort op de grote mannen, maar over de hele wedstrijd gezien was het verschil klein, 0,001 procent."

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl