PEKING - Katerina Emmons-Kurkova heeft zaterdag in Peking overtuigend het eerste olympisch goud opgeëist.

De Tsjechische schutster was de beste op het onderdeel luchtgeweer 10 meter. Een evenaring van het wereldrecord (400 punten) zette haar in de kwalificatie op koers naar de titel.

Finale

In de finale gaf de favoriete, getrouwd met de Amerikaanse schutter Matt Emmons maar uitkomend voor haar vaderland, de voorsprong op de Russin Ljoebov Galkina (zilver) en de Kroatische Snjezana Pejcic (brons) niet meer uit handen.

Ze liep zelfs nog iets uit. Haar eindtotaal was 503,5, een nieuw olympisch record. Haar naaste rivale, in Athene 2004 ook al tweede, kwam uit op 502,1. Pejcic haalde 500,9.

Grote verliezer

Grote verliezer was Du Li. De titelverdedigster raakte in de voorronde over 40 schoten alleen met het 34e kogeltje de 9, haar enige maar cruciale 'misser' voor eigen publiek.

Tot groot ongenoegen. De Chinese kwam de dure fout niet te boven en eindigde teleurstellend als vijfde.

Chen Xiexia

China is begonnen met de medailleoogst. Gewichthefster Chen Xiexia veroverde zaterdag op de Olympische Spelen in Peking het eerste goud voor China in de klasse tot 48 kilogram met een totaal van 212 kilogram.

Dat was een olympisch record. Xiexia, die ook wereldkampioene is, trok 95 kilogram omhoog en stootte 117 kilogram.

Het zilver was voor de Turkse Sibel Ozkan met 199 kilogram en de bronzen medaille ging naar Chen Wei-Ling uit Taiwan met 196 kilo.

Ljubicic

Ivan Ljubicic heeft zich zaterdag afgemeld voor het olympisch tennistoernooi. De Kroaat is geblesseerd. Wat hem precies mankeert werd niet bekend.

Eerder lieten zijn landgenoten Ivo Karlovic en Mario Ancic al weten niet mee te doen in Peking wegens ziekte. De jeugdige Marin Cilic is nu de enige hoop van Kroatië in het mannenenkelspel.

Devon Mullings

Ljubicic zou in de eerste ronde aantreden tegen de Argentijn Agustin Calleri. Deze krijgt nu te maken met invaller Devon Mullings van de Bahama's, de nummer 1025 van de wereldranglijst.

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl