PEKING - Turner Epke Zonderland heeft zaterdag in de kwalificaties van het olympisch turntoernooi een score van 15,750 behaald op het onderdeel rek.

De Fries moet de rest van de dag wachten of die score toereikend is voor een finaleplaats. De beste acht turners per onderdeel plaatsen zich voor de toestelfinales.

Coach Gerard Speerstra rekende vooraf dat een score van 16,000 zeker genoeg moest zijn voor een plaats bij de beste acht. Om 22.00 uur zijn de kwalificaties voorbij.

Houkes

Judoka Ruben Houkes (-60 kg) heeft op het olympisch toernooi van Peking zaterdag de halve finale bereikt. De 29-jarige Haarlemmer won ook zijn derde partij, van Sanchez Guedez uit Venezuela.

Tegenstander

Houkes, regerend wereldkampioen, is als hij zijn volgende partij wint zeker van een medaille. Houkes' tegenstander in de halve eindstrijd is de Zuid-Koreaan Choi.

De Nederlander treft daarmee een gelouterde opponent. Choi is de wereldkampioen van Osaka 2003 en werd op de vorige Olympische Spelen, in Athene, derde.

Laatbloeier

Houkes geldt als een laatbloeier. Zijn eerste medaille op een internationale titelstrijd won hij pas in 2005, brons op het EK in Rotterdam.

Daarna volgde nog een keer brons en, eerder dit jaar, zilver op een EK. In 2007 veroverde Houkes de wereldtitel in Rio de Janeiro.

Arens

Bondscoach Maarten Arens noemde Choi een zeer zware tegenstander. "Het wordt lastig. Ruben heeft niet eerder tegen deze jongens gejudood. We gaan nu een plan uitwerken. Laat de partij maar lang duren, conditioneel is Ruben heel goed."

Helemaal tevreden was Arens nog niet. "Natuurlijk zijn de resultaten tot nu toe heel goed. Maar qua judo kan Ruben zeker nog beter. Dat moet hij in de volgende partij dan maar laten zien. Voorlopig blijf ik realistisch, we hebben nog niks."

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl