AMSTERDAM - Ajax onderstreepte vrijdag tijdens de presentatie voor het eigen publiek dat het net zo makkelijk kansen schept als weggeeft.

De Amsterdammers namen tijdens de eerste wedstrijd op het eigen Amsterdam Tournament tegen Arsenal brutaal de leiding (2-0), maar verspeelden in de tweede helft ook kinderlijk eenvoudig de zege: 2-3.

Het thuispubliek, in de eerste helft dolenthousiast, beleefde het tweede bedrijf als een enorme domper. Marco van Basten zal de drie tegendoelpunten na rust minder slecht uitkomen.

Hij kan de clubleiding nog makkelijker duidelijk maken dat Ajax nog dringend behoefte heeft aan een verdediger.

Adebayor

Emmanuel Adebayor maakte in het eerste half uur al tot tweemaal toe duidelijk dat de Amsterdammers zeker zonder de op de Spelen aanwezige Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Urby Emanuelson dun in de verdedigers zitten.

Adebayor stuitte echter eerst op doelman Maarten Stekelenburg en schoot even later op het lichaam van Vurnon Anita, die samen met nieuweling Oleguer Presas in het centrum van de defensie van Ajax speelde. Robbert Schilder acteerde bij Ajax als linksback.

Basis

Behalve Oleguer gunde trainer Marco van Basten ook de nieuwelingen Ismaïl Aissati en Dario Cvitanich een basisplaats.

Miralem Sulejmani, voor 16 miljoen euro overgekomen van SC Heerenveen, is pas net hersteld van een knieblessure. Hij begon daardoor op de bank en mocht na een uur invallen.

Suarez

Ook zonder deze talentvolle Serviër onderstreepte Ajax al dat het dit seizoen over een selectie beschikt die makkelijk tot scoren komt.

Uitblinker Luis Suarez trof in de 35e minuut met links prachtig doel (1-0). Het Amsterdamse publiek, de laatste jaren weinig verwend, was nog niet van de verbazing bekomen of Klaas-Jan Huntelaar schoot twee minuten later ook raak (2-0).

Geflatteerd

De voorsprong van Ajax was geflatteerd maar ook verdienstelijk. Arsenal begon het duel in de sterkst mogelijke samenstelling.

De Engelse club beschouwde de ontmoeting in de redelijk gevulde ArenA als een laatste test voor het seizoen dat woensdag met een uitwedstrijd tegen FC Twente in de voorronde van de Champions League van start gaat.

Ajax is vergeleken met Arsenal veel korter in training. Voor de Amsterdammers start het nieuwe seizoen pas op zaterdag 30 augustus, als ze op bezoek moeten bij Willem II.

Slotfase

Veelzeggend voor het huidige Ajax was ook de manier waarop het de treffers na rust weggaf. De lange Adebayor mocht eerst raakkoppen van de kleine Anita (1-2).

Invaller Nicklas Bendtner profiteerde even later van slecht ingrijpen van Schilder en opnieuw Adebayor liet vlak voor het einde vooral de defensie van Ajax met huiswerk achter: 2-3.