LONDEN - Chelsea is in Russische handen gekomen. Zakenman Roman Abramovitsj bereikte dinsdagavond met voorzitter Ken Bates overeenstemming over de aankoop van iets meer dan de helft van de aandelen in Chelsea Village, de beursgenoteerde onderneming die eigenaar is van de Londense voetbalclub.

Abramovitsj betaalt voor een belang van 50,09 procent ruim 29,7 miljoen pond sterling (42,8 miljoen euro). Het bod van 35 pence per aandeel ligt 30,5 procent boven de slotkoers van maandag. De -jarige Rus neemt ook de schulden over van Chelsea. Die bedragen om en nabij de 90 miljoen pond (129 miljoen euro). Het bericht over de overname viel goed op de beurs in Londen. Rond half elf in de chtend stond het aandeel Chelsea 29 procent hoger.

Chelsea, dat zich voor het komend seizoen heeft gekwalificeerd voor de voorrondes van de Champions League, heeft vier Nederlandse voetballers onder contract: Winston Bogarde, Mario Melchiot, Jimmy Floyd Hasselbaink en Boudewijn Zenden. De Londense club kent al enige tijd financiële problemen. Moederbedrijf Chelsea Village boekte over het vorige boekjaar 2001/2 een operationeel verlies van ,3 miljoen pond.

Bates blijft voorzitter

De transactie pakt goed uit voor voorzitter Ken Bates. Abramovitsj neemt diens belang van 29,8 procent over, wat Bates ,5 miljoen pond (25,2 miljoen euro) oplevert. De Brit mag wel voorzitter blijven van de 'Blues'.

De aankoop viel niet bij iedereen in goede aarde. De voormalige minister van Sport Tony Banks, een trouwe supporter van Chelsea, wil dat de regering een onderzoek instelt naar de Russische weldoener. "Ik wil weten wat voor vlees we in de kuip hebben", zei Banks. "De club is verkocht aan iemand van wie we niets weten. Is hij wel een keurige zakenman?"

Olie en aluminium

Abramovitsj, gouverneur van de Oost-Siberische regio Tsjoekotka, is rijk geworden met olie en aluminium. De zakenman is grootaandeelhouder van Sibneft, de Russische oliemaatschappij die gaat fuseren met Yukos, waardoor de op drie na grootste olieproducent ter wereld ontstaat. De verkoop van Sibneft zou hem naar verluidt 2,6 miljard euro hebben opgeleverd.

Abramovitsj is een voormalige zakenpartner van Boris Berezovski. Deze Russische miljardair wordt door de Russische regering verdacht van miljardenfraude en is is uitgeweken naar Londen.