ROTTERDAM - De Nederlandse honkballers hebben de vierde overwinning behaald in het World Port Tournament. Oranje versloeg Zuid-Afrika dinsdagavond in Rotterdam met 10-1. Debutant Tjerk Smeets sloeg in de negende innings de eerste homerun in het toernooi. Winnende werper werd Patrick de Lange, die zijn rentree maakte in Oranje na een schouderoperatie. Door de zege bleef Nederland de enige ongeslagen ploeg in het WPT.

Patrick de Lange stond ruim anderhalf jaar droog. De werper van HCAW liep in januari 2002 een zware schouderblessure op en gevreesd werd dat zijn loopbaan voorbij was. Dinsdagavond maakte hij in Oranje zijn rentree. De Lange (27) kreeg de overwinning (10-1) tegen Zuid-Afrika op zijn naam.

Werper

"Een prachtige binnenkomer", smulde De Lange. De werper kwam dinsdagavond geen seconde in moeilijkheden. Hij gooide 75 ballen in zeven innings en had de slagploeg van Zuid-Afrika volledig onder controle. Hij gooide vier keer drie slag en kreeg slechts drie honkslagen tegen. Hij werd afgelost door debutant David Bergman (Pioniers) die in zijn ene inning twee man met drieslag naar de dugout stuurde. Closer Michiel van Kampen werd in de slotinnings stevig geraakt. Hij incasseerde drie honkslagen en het enige tegenpunt.

Homerun

Catcher Tjerk Smeets joeg bij zijn debuut in het World Port Tournament de eerste homerun uit het familiestadion in Rotterdam. Smeets kwam in de achtste innings in het veld als vervanger voor catcher Maikel Benner. De 23-jarige catcher raakte de derde worp van de Zuid-Afrikaanse werper Smith vol op de knuppel. De bal vloog dinsdagavond ver over het hek in het rechtsveld.

De Nederlandse ploeg besliste het eenzijdige duel al vroeg in de wedstrijd. De Zuid-Afrikaanse werper Bartle werd het slachtoffer. In drie innings kreeg hij zeven honkslagen tegen en maakte zijn veld drie blunders. Daardoor liep Oranje in twee innings uit naar -0. Op die stand werd hij vervangen door routinier Darryl Smith, die in Sydney deel uitmaakte van de olympische ploeg van Zuid-Afrika. Smith kreeg in de negende innings van Tjerk Smeets een homerun, de eerste in dit toernooi, om de oren.

Innings

Het slaggeweld van de Nederlands ploeg (12 honkslagen) ging hand in hand met het sterke optreden van De Lange. De werper werd half aan de schouder geopereerd en doorliep een lange revalidatie. Met Charles Urbanus ontwikkelde hij een nieuwe werpstijl. "Ik moet innings maken", weet hij. Half mei keerde hij bij HCAW terug in de hoofdklasse. "Ik heb pas 40, hooguit 50 innings gegooid."

De Lange vreest voor zijn plaats in Oranje. "Ik heb niet de garantie dat ik zeker ben van mijn plaats", bekende hij na de zege. "Ik moet mijn plaats verdienen." Tegen Zuid-Afrika maakte hij een stevige stap in de goede richting. "Mijn fastball heeft nog niet de snelheid van vroeger", gaf hij toe. "Ik weet ook niet of ik die snelheid nog zal halen." De accuratesse was er wel. Van de 75 ballen wierp hij er 61 slag. "Lekker voor mijn zelfvertrouwen."