PEKING - Met een indrukwekkende mengeling van overweldigende vuurwerken, fraaie cultuur uit het antieke China en verbazingwekkende acrobatiek heeft China zich vrijdag tijdens de openingsceremonie van de 26e Olympische Spelen aan de wereld gepresenteerd.

De Aziatische gastheer greep de officiële plechtigheid aan om de buitenwereld te tonen wat voor een wereldmacht China is. Op fabuleuze wijze gaven de duizenden acteurs die in het Nationaal Stadion optraden een kijkje in de rijke geschiedenis van het land.

Zo werden de vier belangrijkste Chinese uitvindingen (buskruit, papier, boekdrukkunst en het kompas) uitgebreid belicht in het ruim drie uur durende spektakel.

Li Ning

De voormalige Chinese topturner Li Ning heeft vrijdag het olympisch vuur ontstoken. Nadat eerst een aantal andere Chinese (oud-)topsporters de fakkel door het stadion leidden, maakte hij door de lucht een rondje door het stadion alvorens het vuur aan te steken.

Nationale held

Li Ning is een nationale held in China nadat hij bij de Spelen in 1984 drie gouden, twee zilveren en een bronzen medaille won.

Hij heeft een eigen kledingmerk dat in zijn land zeer populair is. Ook de Nederlandse tafeltennisster Li Jiao staat er onder contract.

Tafeltennisvedette Zhang Yining legde even daarvoor namens de sporters de olympische eed af.

Delmee

Hockeyinternational Jeroen Delmee heeft de Nederlandse olympische ploeg als 150e land het nationaal stadion in Peking binnengeleid. De vlaggendrager was in gezelschap van ruim honderd landgenoten. De landen kwamen binnen op volgorde van het Chinese alfabet.

Afwezig

In totaal doen een recordaantal van 242 Nederlandse sporters mee aan de Olympische Spelen. Niet iedereen was bij de opening aanwezig. De atleten die binnen 48 uur na de ceremonie in actie komen, mochten niet meelopen. Ook verblijft een aantal sporters ver uit de buurt van Peking.

De Nederlanders werden vanaf de tribunes toegejuicht door prins Willem-Alexander, prinses Maxima en minister-president Jan Peter Balkenende.

Openingsceremonie Peking 2008