LONDEN - Het vrouwentoernooi van Wimbledon ontwikkelde zich dinsdag volgens de plaatsingslijst. De Williams Sisters USA, Serena (1e) en Venus (4e) versus België, Justine Henin (3e) en Kim Clijsters (2e). De indeling van de halve finales op donderdag is: Serena Williams - Justine Henin, Venus Williams - Kim Clijsters.

Niets nieuws onder de zon van het vrouwentennis. Dit kwartet dreef ook al in Melbourne boven bij de Australian Open. Op Roland Garros bij de Franse Open ontbrak Venus Williams en was de Russin Nadia Petrova stand-in bij de laatste vier.

Set morsen

Zo er op de regenachtige achtste dag van Wimbledon van enige spanning sprake was, kwam dat door het morsen van een set door drie winnaressen. Clijsters liet zich de eerste set overrompelen door de -jarige Italiaanse oudgediende Silvia Farina Elia (5-7). Daarna kwam de kampioene van Rosmalen op stoom en zegevierde ze met 6-0 en -1. "Ik kon mijn plaats niet vinden op de baan", analyseerde Clijsters. "Het lag aan het voetenwerk. Toen dat goed was, was het daarna heerlijk spelen."

Venus Williams

Venus Williams gaf na winst in de eerste (6-2) de tweede set af tegen voormalig Wimbledonwinnares (1999) Lindsay Davenport (2-6). In de beslissende set bracht Venus haar beste tennis boven: 6-1. Davenport toonde duidelijk over haar hoogtepunt heen te zijn. In de derde set was het tempo haar duidelijk te hoog.

Serena

De spannendste partij was die van titelhoudster Serena Williams tegen landgenote Jennifer Capriati: 6-2 2-6 6-3. Capriati, drievoudig grandslamwinnares, gaf van de verliezende halvefinalistes het beste weerwerk aan de favorieten. Ze speelde goed en bleef goed spelen toen Serena Williams wakker werd. Het fortuin was niet aan de kant van de underdog, toen de donkere Amerikaanse in de slotfase een uitbal toegerekend kreeg en een netbal voor haar voordelig uitviel.

Henin

Justine Henin, nog altijd aan haar linkerhand geblesseerd sinds haar val in Rosmalen, was de enige die er maar twee sets over deed om de halve finale te bereiken: 6-2 6-2 tegen de Russin Svetlana Koetsnetsova. Zij was op papier de zwakste speelster bij de laatste acht.