PEKING - Geen enkele Nederlandse atleet ontbreekt vrijdag om principiële redenen bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

"Mij heeft geen enkel geluid in die richting bereikt", zei Charles van Commenée, de Chef de Mission van Oranje. "Ik ga er daarom van uit dat dit niet speelt."

Toch zullen lang niet alle Nederlanders meelopen in het National Stadion. Er zitten er met begeleiders bij al 62 in de buitengebieden", aldus Van Commenée, pratend over voetballers, zeilers en ruiters. "Van hen komen alleen de springruiters."

Voorbereiding

Ook de sporters die binnen 48 uur na de opening in actie komen, ontbreken. Ze mogen niet mee, omdat het de voorbereiding in gevaar brengt.

"Verder is het aan de sporters zelf", zegt Van Commenée. "Ik denk dat ongeveer de helft erbij zal zijn."

Voorspelling

Van Commenée waagde zich niet aan een voorspelling over het aantal medailles dat Oranje gaat winnen. "Op 24 augustus ga ik tellen", keek de Chef de Mission van de Nederlandse equipe alvast vooruit op de slotdag.

"Het heeft geen zin", zei Van Commenée over het altijd beladen onderwerp. Vier jaar geleden maakte hij deel uit van de Britse ploeg.

"We wonnen vijf keer goud en steeds was het verschil fractioneel. Voor hetzelfde geld was het allemaal zilver geweest."

Concurrentie

De concurrentie in de top is groot. "Van onze sporters hier zijn er vijf wereldkampioen. Zeven atleten wonnen op hun laatste WK zilver, voor acht was er brons. Dat is voor mij een indicatie van waar we staan."

Bij de afwegingen gaat Van Commenée straks meerdere zaken bekijken. "Onze klassering in het landenklassement alleen is niet zaligmakend. Hoe is de spreiding over de sporter, hoe dicht zit de rest ertegen aan? Dat zijn allemaal zaken die iets zeggen over de positie van ons land op de internationale ladder."

NOCNSF

Het NOCNSF is voorlopig tevreden over de wijze waarop China de Olympische Spelen organiseert. Dat zei vrijdag Jeroen Bijl, binnen de sportkoepel aangewezen om het logistieke proces te begeleiden.

Problemen waren er wel. Bijl: "Je loopt soms tegen de Chinese cultuur op. Alles is overgeorganiseerd. Men schuift dingen af, neemt geen verantwoordelijkheid. Vaak is het een kwestie van geduld voordat zaken zijn opgelost."

Uitdaging

Project Peking was voor NOCNSF daarom volgens Bijl een enorme uitdaging. "Er hebben zich in logistieke zin wel wat problemen voorgedaan, maar die zijn inmiddels opgelost. We moeten ons soms wat aanpassen aan de Chinezen. Ons er niet aan storen. Dan komt het wel goed."

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl