TIANJIN - De Nederlandse voetbalploeg is vrijdag in Tianjin zonder spits Roy Makaay en doelman Piet Velthuizen begonnen aan de training.

Evander Sno, die donderdag in de olympische openingswedstrijd tegen Nigeria (0-0) in blessuretijd de rode kaart kreeg, was wel van de partij.

MRI-scan

Makaay, die in de rust uitviel, meldde zich opnieuw in het ziekenhuis om een MRI-scan van zijn geblesseerde rechtervoet te laten maken.

Donderdag na de wedstrijd viel er op de eerste röntgenfoto's geen breuk of schade aan het bandenstelsel te zien. Wel constateerden artsen een forse kneuzing. Die diagnose werd een dag later bevestigd.

Medische staf

De medische staf van Oranje kon vrijdag niet zeggen hoe lang Makaay is uitgeschakeld. De aanvoerder liep echter alweer redelijk soepel door de gangen van het gerieflijke spelershotel in Tianjin.

Bondscoach Foppe de Haan liet tijdens een korte persconferentie voor de internationale media op voorhand weten dat de Feyenoorder zondag tegen de Amerikaanse ploeg niet meedoet.

In het Nederlandse kamp wilde de slimme Friese voorman echter Makaay nog niet helemaal uitsluiten.

Velthuizen

Velthuizen ontbrak wegens lichamelijke ongemakken. De reservekeeper van Oranje had 's nachts overgegeven in het hotel en kreeg van De Haan rust. "Piet kon niet pissen bij de dopingcontrole", lichtte de bondscoach vrijdag toe.

"Hij heeft toen heel veel moeten drinken. Misschien is hij daardoor onwel geworden. Je weet het nooit. Ik verwacht niet dat Piet lang is uitgeschakeld."

De Haan kan zondag in Tianjin zeker niet beschikken over Sno. De middenvelder van Celtic is in afwachting van een schorsing.

Klacht

De Belgische voetbalbond KBVB heeft bij de FIFA een klacht ingediend tegen de rode kaart van Vincent Kompany in de met 1-0 verloren wedstrijd van België op de Olympische Spelen tegen Brazilië.

De KBVB is van mening dat minstens één gele kaart van Kompany onterecht was. Met het indienen van de klacht hoopt de Belgische bond de schorsing van Kompany ongedaan te krijgen. België speelt zondag tegen China.

Fellaini

Naast Kompany ontving ook Marouane Fellaini rood. De speler van Standard Luik keert vrijdag terug naar huis om zich met zijn club Standard Luik voor te bereiden op de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool.

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl