TIANJIN - De Nederlandse voetballers zijn donderdagmiddag in de Chinese hitte zwetend overeind gebleven. Het olympische openingsduel met Nigeria in Tianjin eindigde in 0-0. Oranje haalde tegen de hittebestendige Afrikanen op het tandvlees het eindsignaal, zo drukkend warm was het in het Olympic Centre Stadium.

Voor invaller Evander Sno was het een dubbelzware middag. De middenvelder van Celtic ging in de extra tijd onnodig op de voet van een Nigeriaanse tegenstander staan. Voor die charge kreeg hij de rode kaart.

Op de klamme middag, met een zwoele temperatuur en hoge luchtvochtigheid, was het voor beide ploegen moeilijk voetballen. Coach De Haan had in de aanloop naar het openingsduel al aangekondigd dat zijn ploeg compact en gedoseerd zou spelen.

Volgens de Fries, wiens naam meer dan eens door het hier en daar oranje gekleurde stadion schalde, was een aanvallende tactiek met veel beweging in en tussen de linies in deze tropische omstandigheden onhaalbaar. Hij sloot zelfs sluw countervoetbal niet uit.

De Guzman

Daar kwam het echter niet van. Oranje was in de eerste helft bij vlagen de betere ploeg, vooral dankzij de offensieve impulsen van Jonathan de Guzman en Royston Drenthe. Nederland verzuimde evenwel te scoren uit een handvol kansen.

Spits Roy Makaay, opvallend populair bij het Chinese publiek, deed zijn reputatie als sluipschutter weer eens alle eer aan. De aanvoerder was in de beginfase twee keer dicht bij een treffer. In beide gevallen floot de Chileense arbiter Pablo Pozo evenwel af wegens buitenspel.

Sparta

In het schitterende Tianjin Olympic Centre Stadium, met ruim 50.000 toeschouwers goed gevuld, trad Nigeria aan met drie spelers van Nederlandse clubs. Verdediger Dele Adeleye en middenvelder Sani Kaita staan bij Sparta onder contract, middenvelder Ebenezer Ajilore (voetbalnaam Femi) speelt komend seizoen bij FC Groningen.

Nigeria, dat door visumproblemen bij Efe Ambrose maar over zeventien selectiespelers in China beschikt, was in de eerste helft zeker niet ongevaarlijk. Met name Victor Obinna had er in het zweetweer zin in. In het laatste kwartier van de eerste helft miste de spits van Chievo (Ita) drie forse kansen, mede door toedoen van doelman Kenneth Vermeer.

Sibon

Na de rust keerden Makaay en Maduro niet terug. De Haan probeerde het in de spits met Gerald Sibon, eveneens een dispensatiespeler. Kew Jaliens, het derde 'oudje' in het olympisch elftal, kreeg de aanvoerdersband. Evander Sno verving Maduro in de as van het veld. Nederland ging door beide wissels zeker niet beter spelen en dwong amper nog kansen af.

Puffend haalde Oranje zonder nederlaag en zonder Sno het eindsignaal. Emanuelson haalde een linke kopbal uit de doelmond en Vermeer keerde twee Nigeriaanse afstandschoten. Zondag mag Oranje in Tianjin opnieuw de Chinese sauna in, deze keer met de Amerikaanse ploeg die donderdag begon met een nipte zege op Japan.

Makaay

Roy Makaay heeft aan de olympische openingswedstrijd een forse kneuzing in zijn rechtervoet overgehouden. Dat bleek uit onderzoek in een Chinees ziekenhuis.

Op de röntgenfoto's konden de artsen geen breuk constateren. Hoe lang de aanvoerder van het olympisch elftal uit de roulatie is, valt nog niet te zeggen.

Nederland - Nigeria