LONDEN - Tennisser Sjeng Schalken komt woensdag op Wimbledon in actie. Onderzoek van zijn pijnlijke voet in het ziekenhuis wees dinsdagavond in Londen uit, dat er van een botbreuk geen sprake is. De Limburger speelt in de kwartfinales tegen de Zwitser Roger Federer op het centre court.

Wel is in de voet door overbelasting een ontsteking ontstaan met veel vochtophoping. Artsen in het ziekenhuis in Londen zetten het mes in de gezwollen plek en sneden eelt weg. Sjeng Schalken was enorm blij dat hij geen breuk had. Hij zei buitengewoon blij de confrontatie met Federer aan te gaan.

Doorwaakte nacht

Een dag lang heerste grote onzekerheid over het vervolg van Wimbledon voor de beste Nederlandse tennisser. Pas om negen uur (Nederlandse tijd) in de avond kwamen de verlossende woorden. De twijfels of hij kon spelen tegen Federer begonnen in de vroege ochtend na een bijna geheel doorwaakte nacht van de speler. Om de vijf seconden voelde hij pijn als een messteek in de voet.

Wimbledon leek een dag na het bereiken van de kwartfinale afgelopen voor Sjeng Schalken. De Limburgse toptennisser was dinsdag lichamelijk niet in staat te trainen voor zijn komende wedstrijd tegen de Zwitser Roger Federer. Hij ging in plaats van te trainen naar het ziekenhuis voor een mri-scan en voerde koortsachtig overleg met zijn fysiotherapeut en zijn dokter in Amsterdam. De vrees voor een botbreuk (sesambot) in de linkervoet bleek niet gegrond.

Bot?

Zijn linkervoet was maandag tegen de Duitser Rainer Schüttler kapot gespeeld door bijna drie uur lang van links naar rechts over de baseline te rennen. Hij besefte onmiddellijk dat de voet stuk was. Tijdens de nacht rees bij Nederlands beste tennisser het vermoeden dat hij een bot had gebroken. "Ooit brak ik mijn arm en dat voelde hetzelfde. Ook van die gemene messteken."

Schalken had eerder last van zijn voet, droeg een speciaal zooltje in zijn tennisschoenen en nam tijdens de vierde ronde vijf pijnstillende tabletten. Nooit slikte hij er meer in een wedstrijd.

IJs

In de avond tijdens de maaltijd in zijn favoriete Italiaanse restaurant in Knightsbridge liet hij zakken ijs aanrukken om de opkomende pijn te temperen. De nacht die volgde was afschuwelijk. De minuten kropen traag als een schildpad voorbij. Pas tegen vijf uur in de ochtend viel hij in slaap.

Sjeng Schalken zou dinsdag om 13.00 uur een uurtje trainen. Hij was er niet toe in staat. Hij belde met André van Alphen, zijn fysiotherapeut in Amsterdam, en sprak het vermoeden uit een botje in zijn linkervoet te hebben gebroken. "Ga er eens op staan", vroeg Van Alphen. Schalken deed het, kon dat en kreeg toen te horen dat het mogelijk geen breuk, maar een zware ontsteking zou kunnen zijn. "Als het een ontsteking is, hoe zwaar ook, dan zal ik absoluut tegen Federer in actie komen. In dat geval gaat de spuit erin", zei Schalken al voor de uitslag van de mri-scan bekend was.

Pijnstillers

De beslissing werd genomen door Van Alphen in overleg met dokter Van Dijk in het Amsterdamse Medisch Centrum, de artsen in het ziekenhuis van Wimbledon en Schalken zelf. De voet is schoongemaakt. Schalken kan woensdag spelen. Met pijnstillers, dat wel. Maar dat heeft hij er dolgraag voor over. Hij heeft ook de verzekering gekregen dat hij het komende hardcourtseizoen niet hoeft te missen. Hij heeft daar veel punten te verdedigen, onder andere de halve finale US Open. "Dit idee heb ik in de zware nacht ook moeten verwerken."

Lamme en blinde

De 26-jarige Schalken vertelde dinsdag zijn verhaal in de spelersruimte van de All England Club op Wimbledon niet terneergeslagen. Hij sprak rustig en toonde nog steeds strijdlust. "Ga er maar vanuit dat ik tegen Federer in het strijdperk treed. Die wedstrijd is voor mij een bonus. Federer heeft last van zijn rug, maar tikte wel Feliciano Lopez in drie sets van de baan af. Het wordt een duel van de lamme tegen de blinde."