PEKING - Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité heeft donderdag voetbalclubs opgeroepen hun spelers toch te laten deelnemen aan de Olympische Spelen. "We doen een beroep op de clubs de spelers niet terug te trekken en hen toe te staan hun olympische dromen waar te maken", aldus Rogge.

Het internationaal sporttribunaal CAS besloot woensdag dat voetbalclubs niet verplicht zijn hun spelers af te staan voor de Spelen. Daardoor kan FC Barcelona bijvoorbeeld Lionel Messi terugroepen uit Peking. De Catalaanse club verzette zich tot het laatste moment tegen het vertrek van de sterspeler naar China.

FIFA-preses Joseph Blatter zei donderdag dat het besluit van het CAS het toernooi op de Spelen kan ruïneren. "Ik ben teleurgesteld, ik begrijp deze uitspraak niet", aldus Blatter. "Als deze regel geldt voor alle spelers hier, dan hebben we geen olympisch toernooi."

Triest

Blatter betreurt het besluit ten zeerste. "Dit is triest, de wereld begrijpt dit niet", reageerde hij. "Dan kunnen we strandvoetbal of vijf tegen vijf gaan spelen."

Guardiola

Barcelona bereidt zich op dit moment in New York voor op het nieuwe seizoen. Trainer Josep Guardiola liet tijdens het trainingskamp van zijn ploeg in de Verenigde Staten weten dat hij zo snel mogelijk contact met Messi zal opnemen. De olympische voetbalploeg van Argentinië speelt donderdag al tegen Ivoorkust. Het is nog steeds onduidelijk of Messi dan meespeelt.

De selectie van het Nederlande olympische voetbalelftal blijft voorlopig ongewijzigd. Zoals het er nu naar uitziet, eist geen enkele club een speler van de formatie van bondscoach Foppe de Haan per direct op. Oranje speelt donderdag vanaf 13.45 uur tegen Nigeria.

ZIE OOK:

Lees alles over de Olympische Spelen op peking.nusport.nl