ZEIST - Bondscoach Bert van Marwijk heeft Mark van Bommel opgenomen in zijn voorlopige selectie voor de oefenwedstrijd tegen Rusland. In totaal selecteerde Van Marwijk, die op 20 augustus in Moskou debuteert, negentien spelers.

De overige achttien waren met Oranje actief op het Europees kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland. Clarence Seedorf behoort dus niet tot de spelersgroep. Van Marwijk maakt op 15 augustus zijn definitieve selectie bekend.

Van Bommel kwam twee jaar lang niet uit voor het Nederlands elftal. Hij speelde in juni 2006 voor het laatst een interland, tijdens de met 1-0 verloren achtste finale tegen Portugal op het wereldkampioenschap in Duitsland.

Van Basten

Marco van Basten riep de middenvelder van Bayern München na het WK niet meer op. Eind september behoorde Van Bommel toch weer tot de selectie voor de EK-kwalificatieduels tegen Bulgarije en Albanië.

De oud-PSV'er liet daarop weten niet meer onder Van Basten bij Oranje te willen voetballen en bedankte voor de eer.

Schoonzoon

Van Marwijk besloot Van Bommel, die zijn schoonzoon is, direct bij Oranje terug te halen. Van de EK-selectie ontbreken zes spelers.

Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooij zijn gestopt, Wesley Sneijder en Wilfred Bouma geblesseerd. Verder doet Ryan Babel, die uiteindelijk door een blessure wegviel uit de EK-selectie, mee aan de Olympische Spelen. De zesde speler is Mario Melchiot.

Australië

Na het duel met de Russen speelt Nederland op 6 september een oefenduel tegen Australië. De WK-kwalificatiereeks begint op 10 september met een uitwedstrijd tegen Macedonië.

Voorlopige selectie Nederlands elftal: Doel: Stekelenburg (Ajax), Timmer (Feyenoord); verdediging: Boulahrouz (VfB Stuttgart), Van Bronckhorst, De Cler (Feyenoord), Heitinga (Atletico Madrid), Mathijsen (Hamburger SV), Ooijer (Blackburn Rovers);

Middenveld: Afellay (PSV), Van Bommel (Bayern München), Engelaar (Schalke 04), De Jong (Hamburger SV), Van der Vaart (Real Madrid), De Zeeuw (AZ); aanval: Huntelaar (Ajax), Kuijt (Liverpool), Van Persie (Arsenal), Robben (Real Madrid), Vennegoor of Hesselink (Celtic).